Петков каза, че Пеевски "задушава” Борисов. Пеевски защити Борисов в отговор Снимка: © Screenshot

Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в задочен словесен сблъсък в кулоарите на парламента. Първият повтори - с други думи, тезата си, че лидерът на ДПС практически управлява ГЕРБ, а вторият "защити" не себе си, а Бойко Борисов от твърденията.

Пеевски е увиснал на врата на Борисов и го задушава“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков. Според него именно Пеевски е причината за отстраняването на Росен Желязков като председател на Народното събрание, както и за провала на ротацията на кабинета, в резултат на което ще има поредни предсрочни избори.

„Сигурен съм, че Росен Желязков не би нарушил конституцията, ако имаше свободна воля. Но Пеевски му подвикваше от първия ред и Борисов се съгласяваше. Мария Габриел – аз съм абсолютно сигурен, че тя не би сложила имена, които не са съгласувани, но г-н Борисво и г-н Пеевски ѝ казаха да го направи,“ каза Петков.

Той се обърна към „свестните в ГЕРБ“ - „ако искате да имате нормално управление и да бъде част от едно европейско управление, вие трябва да се отървете от воденичния камък Пеевски, който е увиснал на врата на Борисов“.

Кирил Петков подчерта, че страната отива на предсрочни избори, защото Делян Пеевски не пожелал да се откаже от „перманентната власт“.

„Искаме честни конкурси в съдебната система и регулаторите. Това означава Пеевски и Борисов да се откажат от това да управляват държавата с телефонни обаждания и да имаме нормална европейска държава,“ заяви Петков.

Той допълни, че ако съдебната система работи, бившият главен секретар на МВР е трябвало да бъде разследван и съден, ако има данни за престъплените, а не „Сарафов да използва прокуратурата като бухалка“ . Става дума за Живко Коцев, който първо подаде оставка, после я оттегли и каза, че е бил обект на натиск, а накрая се стигна до контролиран теч на информация към сайтове като ПИК и други по текущи разследвания като това за агенция "Митници". И едва тогава - до обвинение срещу Коцев.

В отговор на Петков съпредседателят на ДПС Делян Пеевски допусна, че след изборите ДПС може да е втора политическа сила и "да застане между тях" - имайки предвид ГЕРБ и ПП-ДБ. Той нападна ПП-ДБ и обяви, "че са приключили" - заради медийния скандал около Агенция "Митвици". Пеевски на практика защити Бойко Борисов, но не каза нищо по въпроса за своето влияние в ГЕРБ, за което от ПП-ДБ говорят.

„Той е като един сладък пудел (б.р. Кирил Петков), който след изборите ще драска и скимти на вратата на Бойко Борисов в Банкя, за да влезе в неговия кучкарник. Тези хора не могат нищо друго да направят, освен да скимтят и да се молят на Борисов. Този проект приключи", заяви Пеевски като направи препратка към изтеклите снимки на пудели с пачки, отново покрай сюжета "Митници".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024