Депутатът Пеевски не бил доволен от модела на работа на Асен Василев Снимка: © Булевард България

Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски критикува финансовия министър Асен Василев и го обвини, че в парламента говори едно, а извън него прави друго.

В позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС, народният представител изразява "недоумение" от последните действия на Василев във връзка с предложението му да се върне ДДС за ресторантьорския бизнес от 9% на обичайните 20%.

"В последните дни буди недоумение фактът, че финансовият министър Асен Василев е конструктивен в разговорите, водени в Народното събрание и по телефона, но напускайки сградата на Парламента, сякаш освободен от отговорност към дадената дума и джентълменското споразумение, изрaзява обратно становище пред медиите", казва Пеевски.

В последните месеци санкционираният за корупция депутат взима отношение по почти всеки важен въпрос, макар и партията му да не е част от сключеното между управляващите споразумение за редовно правителство.

Той твърди, че темата за данъчната ставка е била обсъдена в Народното събрание по време на разговор, в който са участвали и представителите на ГЕРБ Бойко Борисов и Делян Добрев. В него некоалиционните партньори са се споразумяли за запазването на данъчната ставка от 9% за ресторантьорите. Пеевски сам интерпетира това решение като изтъква, че като политици "сме длъжни да следваме дневният ред на обществото и със всички свои решения за работим за благото и интересите на хората".

Впоследстиве обаче финансовият министър нарушил договорката и в интервю пред bTV обявил, че данъкът ще се върне на обичайните 20%, какъвто беше преди пандемията от COVID-19. Пеевски и партията му обаче са против това и няма да подкрепят предложението в пленарната зала.

Санкционираният за корупция депутат отправя и съвети към финансовия министър, като му казва да "преосмисли модела си на взаимодействие с парламента, особено в навечерието на приемането на най-важния за него Закон за държавния бюджет".

"Защото нито той, нито цялото ни общество се нуждае от една изкуствено предизвикана дестабилизация", казва Пеевски.

Асен Василев опроверга Пеевски: ДДС ще е 20% до изсветляване на ресторантьорския сектор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024