Пеевски пита: Вие не смятате ли, че фигурата на главния прокурор тежи на обществото?

Фигурата на главния прокурор изобщо да отпадне. Това е една от идеите, които ПП-ДБ и ДПС са обсъдили днес на нов тур преговори за конституционна реформа в съдебната власт. Отново участник в разговорите е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който вече сякаш се очертава и като говорител пред медиите по темата от името на партията си. Именно той в качеството си на представител на комисията по конституционни въпроси в парламента обяви и последната тема за обсъждане. По думите му идеята е дошла от представителите на ПП-ДБ, а ДПС ще я обмисли и може да я подкрепи.

Попитан откога има нещо против фигурата на главния прокурор, Пеевски отвърна на журналистите с контравъпрос: "А вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?"

Депутатът припомни, че от ДПС още преди година и половина са се обявили "за" конституционна реформа. В проекта, представен тогава и пред българските партии, и пред европейски институции, Венецианската комисия и други организации се предвижда силно орязване на законовите правомощия на главния прокурор. Не и неговото заличаване. Резюме на предложенията, лансирани от партията преди време се появи в четвъртък на сайта ѝ.

"Всички имат проекти. Ще седнем, ще работим всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира в тази комисия (по конституционни въпроси) и тази Конституция. Трябва да я направим заедно", каза още депутатът, след като препоръча на един от питашите репортери в НС да се запознае с темата. Каза още, че предложенията в конституционния проект на ДПС са "доста остарели".

Делян Пеевски, който беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски" през 2021 г., според ДПС трябва да е сред авторите на новите промени. Въпреки че изборът му за член на конституционната комисия не срещна подкрепа от мандатоносителя на новото правителство ПП-ДБ. По думите му от днес оттеглянето му от комисията не е било в дневния ред на петъчните преговори. На тях се говорело само "професионално".

В парламента днес беше и новият правосъден министър Атанас Славов, доскоро депутат от ДБ. Той обясни, че разговаря с политическите сили, като целта му е да се създаде механизъм за отстраняване на главния прокурор, който да не зависи от "временни мнозинства във Висшия съдебен съвет". Въпросният механизъм според него трябва да бъде записан в самата Конституция. Славов не коментира участието на Пеевски в разговорите.

Спорно е обаче дали заличаване на фигурата на главния прокурор е възможно с промени в Конституцията, направени от обикновено, а не от Велико народно събрание. Само такова има правомощия да редактира основния закон в частта за устройство на държавата - пише в самата Конституция, а решение на Конституционния съд от 2003 г. тълкува, че част от държавното устройство са и отделните части на събебната власт (Върховен касационен съд, Върховен административен съд, прокуратура, следствие, Висш съдебен съвет).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024