Пеевски предизвика Радев да подаде оставка и го заплаши с дела за "Пътя на Копринката" Снимка: © ДПС

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски тръгна в тежка атака срещу президента Румен Радев малко след като той обжалва избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

ДПС нямаше свои кандидати за КС, въпреки че Пеевски формално се подписа под двете номинации на ГЕРБ и ПП-ДБ.

За разлика от политическото послание на ГЕРБ, които призоваха Радев да не бламира парламентарното мнозинство, Пеевски отправи тежки лични критики и дори заплахи срещу него.

Той го предизвика да подаде оставка като държавен глава и да "анонсира проектчето си "Трети март", както и да реши "дали е цирковото куче на Корнелия Нинова или ще става лидер на партия".

"Моето мнение е, че президентът се страхува обаче да излезе като лидер на тази партия. Пак ще сложи някое „бау-бау” отпред, както го е правил досега и ще се скрие", обяви Пеевски, който също е кандидат за партиен председател на политическа сила с едноличен "почетен" лидер.

Предупреждението на Делян Пеевски срещу Радев този път директно мина през заплахи за прокурорски разследвания - не само за това, което започна през 2020 г. по времето на Иван Гешев, но и за нови проверки свързани с неговите съветници Николай Копринков и Сотир Ушев.

  • Копринков се смята за дясна ръка на Радев още от периода преди избора му за президент през 2016 г. В записа от партийното заседание на ПП от 2023 Асен Василев казваше, че Румен Радев има стратегия за контрол на кметове от ГЕРБ, като "е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва".

  • Сотир Ушев (на снимката) също е приближен на президента и на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Ушев е вторият съпруг на бившия служебен министър на спорта Весела Лечева, беше управител на НОИ до 2010 г.

Депутатът от ДПС обвинява Радев в това, че е заобиколен от "чудовищен корупционен кръг".

"Може би трябва да видим в какви отношения е той с главния прокурор. Да не би да има дела „на трупчета”? Какво се случи със записания разговор, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е скрито? От Гешев, от сегашния главен прокурор или някой друг?" Къде потъна „пътят на Копринката”? Къде потъна Сотир Ушев? Кой е касиерът?”, каза Пеевски.

  • Коментарът на Пеевски за "дамата на сърцето" е препратка към първия опит на Иван Гешев да разследва Румен Радев, който катастрофира именно в Конституционния съд.
  • През януари 2020 г. Гешев беше поискал от КС да му даде тълкувания около ограниченията за водене на досъдебни производства срещу действащ държавен глава.
  • Това стана малко след като прокуратурата публикува стенограми от СРС с подслушани разговори на тогавашния командир на ВВС ген. Цанко Стойков. В тях "протичаха" гласовете и на Димитър Стоянов (главен секретар на Радев) и на самия президент.
  • Темата на разговорите тогава беше проверката на КПКОНПИ за това как Десислава Радева е била назначена за PR на ВВС, докато бъдещият ѝ съпруг и бъдещ президент е бил и неин началник.
  • Точно в стила на Пеевски, тогава Гешев беше обявил президента за "единственият недосегаем човек в Република България според Конституцията", след като КС обяви за недопустимо разследването срещу него.

Сега Пеевски заявява, че Радев нямало да посмее да подаде оставка, защото се "страхува за имунитета си".

"Този проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство", обяви още той.

Междувременно, депутатът от ГЕРБ Рая Назарян обвини Радев за това, че "търси конфликт с Народното събрание с една-единствена цел - да отслаби стабилното парламентарно мнозинство".

"Напомняме на президента, че съдиите, които той назначава от неговата квота, ги назначава еднолично. А процедурата, която Народното събрание проведе за избор на конституционни съдии, беше публична, прозрачна и открита. Призоваваме президента да не оказва натиск на независимия Конституционен съд", казва тя.

ПП-ДБ все още не са реагирали на президентската жалба до Конституционния съд.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024