Пенсионната реформа на Макрон оцеля въпреки съпротивата Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон и неговото правителство отбелязаха пълна победа за спорната пенсионна реформа. В сряда висшият конституционен орган на Франция отхвърли последния опит на опозиционните депутати да отменят закона, който повишава пенсионната възраст до 64 години.

За втори път Конституционният съвет отхвърли плана за връщането пенсионната възраст обратно на 62 години, по-специално чрез евентуален референдум или нов законопроект. Ако такъв бъде приет, изискваната процедура ще бъде дълга и дори няма да спре влизането в сила на закона на Макрон.

Депутатите от опозицията искаха да дадат началото на сложен процес за евентуален референдум по въпроса. Съветът трябваше да прецени дали искането им отговаря на правните условия за национално допитване, но в крайна сметка предложението беше отказано.

Следващата стъпка в борбата с пенсионната реформа се очаква през лятото. Представители на френските синдикати очакват Националното събрание да гласува законопроект, изготвен от група независими депутати, за отмяна на реформата на Макрон. Очаква се текстът да бъде представен през юни, а междувременно работниците са готови за още протести.

Според оценките на Министерството на труда на Франция отлагането на възрастта за пенсиониране с 2 години и удължаването на периода на изплащане ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро от годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да излезе на печалба до 2027 г.

Профсъюзите обаче са против постепенното увеличаване на пенсионната възраст, както и срещу премахването на редица специални привилегии, като казват, че има и други начини за постигане на тази цел.

Борбата срещу реформата до известна степен продължава движението на "Жълтите жилетки" и има силен политически привкус. Спорният проект все пак беше приет без да бъде гласуван в парламента. В отговор на това срещу правителството му бяха внесени два вот на недоверие, които то преодоля макар и на косъм. Оттогава насам хиляди граждани не спират да изразяват недоволството си чрез гневни протести и стачки, които създадоха хаос за Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024