„Blinding Lights“ на The Weeknd е най-слушаната песен за 2020 в най-популярната аудио платформа Spotify. Сингълът от албума „After Hours“ беше вторият най-стриймван през лятото, но завършва годината с 1,6 милиарда слушания.

Spotify обяви официално най-популярните песни, изпълнители и албуми в платформата по време на безпрецедентната 2020, в която пандемията Covid-19 наложи голямото затваряне, а музикалната индустрия преживя тежки времена. Представяме ви топ 10 на най-слушаните изпълнения:

1. „Blinding Lights“ – The Weeknd

Канадският изпълнител пусна официалното видео преди 10 месеца, като в YouTube то има над 294 млн. гледания. Мелодичното парче е част от хитовия му албум „After Hours“.

„Blinding Lights“ записа рекорд за най-дълго задържане в топ 10 на американските класации, а албумът е най-продаваният в САЩ за годината. Въпреки всичко това обаче – The Weeknd не получи нито една номинация за наградите „Грами“ и влезе в конфликт с Националната звукозаписна академия.

"Подкупена" ли е Академията: Големи звезди вече не зачитат музикалните награди "Грами"

2. „Dance Monkey“ – Tones and I

Австралийската Тони Уотсън стана абсолютен хит с първия си сингъл, който излезе през 2019 и зае №1 в класациите в 30 отделни държави.

Известната с прякора си Tones and I изпълнителка счупи рекордите в Австралия със задържането си на върха в продължение на 16 седмици заради „Dance Monkey“. Парчето е част от албума The Kids Are Coming.

Сингълът е на втора позиция в Spotify за 2020 заедно с кавър версията си.

3. „The Box“ – Роди Рич

Третото място е за рапъра Роди Рич, който пусна видеото на „The Box“ преди 9 месеца. Песента е част от албума „Please Excuse Me For Being Antisocial“ (в превод – „Моля, извинете ме, че съм антисоциален).

Рич получи общо шест номинации за „Грами“ 2021. Той ще атакува „Песен на годината“ с „The Box“, а също така и „Запис на годината“ с „Rockstar“ в колаборация с DaBaby. Тези две негови парчета са включени и в категориите „Най-добро мелодично рап изпълнение“ и „Най-добра рап песен“.

4. „Roses“ (Imanbek Remix) – SAINt JHN

Ремиксът на „Roses“ е на четвърта позиция в Spotify. Песента получи наградата за музикален клип на лятото на наградите на MTV.

Изпълнителят ѝ е Карлос Сейнт Джон – 34-годишен рапър от американско-гаянски произход, който освен това пише и продуцира музика.

Той пусна „Roses“ още през 2016, но ремиксът на казахстанския диджей Иманбек три години по-късно му помогна да стане разпознаваем по целия свят.

5. „Don’t Start Now“ – Дуа Липа

Дуа Липа бе номинирана за „Грами“ в категорията най-добро солово поп изпълнение с „Don’t Start Now“. Той е част от албума „Future Nostalgia“, с който певицата ще се бори за приза „Албум на 2020“.

Родената в Лондон 25-годишна изпълнителка с албански корени започна кариерата си като модел, но след това подписа с Warner Music Group и вече е сред най-популярните певици в света.

6. „ROCKSTAR“ – DaBaby и Роди Рич

Роди Рич попада в топ 10 с още едно изпълнение, в което обаче водещ е американският рапър DaBaby.

Той издаде албума „Blame It On Me Baby“ през април тази година, като в него са включени 13 песни. „ROCKSTAR“ излезе на 24 април и достигна до №1 в класацията на „Billboard“ – най-престижният американски чарт.

7. „Watermelon Sugar“ – Хари Стайлс

Бившият член на бой бандата One Direction ще опита да спечели „Грами“ за най-добро поп соло изпълнение с хита си от 2020. Той ще атакува и приза за най-добър поп албум с „Fine Line“, от който е част „Watermelon Sugar“.

Лятната мелодия на Хари Стайлс и позитивното настроение, което създава с видеото на песента, му донесоха номинация за най-добър музикален клип на наградите на MTV.

8. „Death bed“ (coffee for your head) – Powfu, baebadoobee

Меланхоличното поп-рап парче, което излезе през 2020, заема осмото място в годишната класация на Spotify.

То е дело на рапъра Айзая Фабър, известен като Powfu, и на певицата Беатрис Лаус с псевдонима Baebadoobee.

Тя е на 20 години и е с филипинско-британско потекло. Стана известна още през 2018 с няколко сингъла, а през октомври тази година издаде дебютния си албум „Fake It Flowers“.

9. „Falling“ – Тревър Даниел

Меланхоличната мелодия на Тревър Даниел от албума му „Falling“ е една от 10-те най-слушани песни в Spotify за 2020.

Тя излезе още през 2018 и зае водещи места в чартовете в над 20 държави. Стана известна през 2019 и бе включена и в следващия му студиен албум – „Nicotine“.

10. „Someone You Loved“ – Люис Капалди

Последната, десета позиция е за 24-годишния шотландец, който оглави музикалните класации в Обединеното кралство през март 2019 със „Someone You Loved“.

Песента, която пресъздава тъжното настроение на лирическия герой след раздялата с неговата любов, дебютира и под №1 в чарта на „Billboard“. Беше номинирана за песен на годината на 62-ата церемония по връчването на „Грами“, а освен това спечели в тази категория на Британските музикални награди.

От Spotify обявиха, че пуерториканският рапър Bad Bunny е най-слушаният изпълнител за 2020, като песните му са пускани над 8,3 милиарда пъти в платформата. Дрейк и J Balvin допълват топ 3, а сред най-стриймваните изпълнителки са Били Айлиш, Тейлър Суифт и Ариана Гранде.

Bad Bunny води и в подреждането за най-слушани албуми. Неговият „YHLQMDLG“ има 3,3 милиарда стриймвания и изпреварва „After Hours“ и „Hollywood’s Bleeding“ на Пост Малоун.


Прочетете още:

BTS - корейският културен феномен, който не спира да чупи рекорди

Номинациите за "Грами" 2021: Доминация на Бионсе и огромен конфликт с The Weeknd


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024