Петър Чобанов от БНБ "съветва" банките да внимават, за да няма ръст на лошите кредити Снимка: © ScreenShot

Кредитирането в България продължава да бумти на фона на ниските лихвени нива в България спрямо останалите европейски държави.

Според подуправителя на БНБ Петър Чобанов може би е дошъл краят на цикъла на повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като инфлацията в Европа падна рязко до 2,4% през ноември, а в някои държави като Белгия дори се наблюдава дефлация.

Така най-вероятно за известен период от време основните лихви на ЕЦБ ще се задържат на настоящите нива, които след серия покачвания достигнаха исторически връх от 4%.

„При подобно рязко повишаване на основните лихвени проценти, банките печелят повече и това е естествено в такава част от цикъла на парична политика, но тогава, когато стигнем нивото, което може би сме достигнали, следва един период на задържане на тези лихвени проценти и тогава естествено е, че банките се изправят пред нови предизвикателства и трябва да повишат или да поддържат по-високи нива на ефективност, за да не допуснем повтаряне на периоди в миналото на рязко увеличаване на дела на лошите кредити, да не стигаме в никакъв случай до подобни нива, каквито сме наблюдавали,“ заяви подуправителят на БНБ Петър Чобанов по време на годишния форум „Банките и бизнеса“, организиран от „Капитал“.

Чобанов припомни, че за да се избегне подобен сценарий, регулаторът е действал проактивно и БНБ е повишила капиталовите изисквания към банките и минималните задължителни резерви, които те трябва да поддържат.

Според Чобанов регулаторът и финансовите институции ще се справят с предизвикателствата, но "те си имат своите изисквания".

През ноември печалбата на банките в България достигна рекордната сума от 3 млрд. лева.

Страната изостава от общата тенденция в Европа, но според редица банкери покачването на лихвените проценти неизбежно ще се отрази и в България.

Председателят на Надзорния съвет на "ПроКредит Банк" Петър Славов даде пример с несъответствието между нивата на лихвените проценти по кредити и депозити в български банки в сравнение с тези в Европа.

Славов посочи, че към момента нито една банка не смее да направи неизбежна корекция, като коментира метафорично, че "първият, който се изкашля, ще го набедят за болен от COVID-19".

Той обаче смята, че макар и със закъснение, процесите в Европа ще се пренесат и тук, и предупреди фирмите да не губят време, а да се подготвят за поскъпване на финансовия ресурс.

"Това, че зимата идва със закъснение у нас означава, че и пролетта ще се забави," коментира още банкерът и допълни, че той самият не се радва на високата банкова печалба и смята, че тази тенденция няма да продължи дълго.

Предупреждение относно ръста на кредитирането отправи преди ден и икономистът Георги Ангелов.

Той публикува статистика, според която ипотечните кредити са нараснали с 19,2% на годишна основа, което нарича "червена лампа за регулатора БНБ".

  • Кредитите за бизнеса растат едва с около 7%, докато потребителските кредити се увеличават с близо 11%, а ипотечните кредити растат с 19,2%.
  • Банките дават приоритет на заемите за домакинствата и отпускат по-малко кредити за реалната икономика. Обаче по този начин се помпа еднократно потреблението, а инвестициите остават на заден план, пише Ангелов. Това може да създаде допълнителен източник на инфлация, казва той.

През миналата седмица доклад на „УниКредит Булбанк“ предупреди за риск от балон на имотния пазар заради високите цени, особено в София. Според икономистите на банката такъв вече е налице в 35% от кварталите на столицата.

Според доклада за достъпността на жилищата у нас:

  • В 1/3 от софийските квартали вече е налице балон с цените на жилищата, а апартаментите в повече от половината квартали са силно надценени;
  • За да се върне пазарът към здравословното съотношение между цени и доходи, или жилищата трябва да поевтинеят с 47%, или домакинствата да печелят с 89% повече;
  • Ако пазарът не се охлади – въпрос на време е да се повтори кризата след 2008 година и имотният „балон“ да се спука, а това може да има болезнени последствия за икономиката.

Естествено „охлаждане“ на имотния пазар, според банката, може да се постигне чрез плавно покачване на лихвите по кредитите, които в най-високата си стойност могат да надхвърлят 4%.

В коментар пред NOVA подуправителят на БНБ Петър Чобанов изрази силни резерви към изводите от доклада.

"Не мисля, че има балон поне към момента, но ние сме взели всички регулаторни мерки, така че банките да са подготвени и за сценарий, в който наистина можем да видим и намаление на цените на имотите", каза той.

Чобанов иронично препоръча на банката, предупредила за несъответствията между доходите на населението и цените на жилищата, сама да провизира кредитите си с риска, който вижда в анализа си, ако вярва, че има опасност от хипотетична криза на имотния пазар.

Подуправителят на БНБ коментира, че българският банков сектор се наблюдава на европейско ниво, а цените на недвижимите имоти са един от основните показатели.

"Ако имаше подобен балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС. Не е останало извън вниманието на БНБ, защото сме задължили банките да поддържат най-високото ниво на буфери, или допълнителен капитал, за да се предпазват включително от подобни рискове. Ние сме действали проактивно, няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на имоти", каза той в интервю за NOVA в неделя, няколко дни след като "Уникредит" публикува доклада си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024