Петър Стоянов: Нито съм се предлагал, нито някой ми е предлагал да бъда издигнат за президент Снимка: © petarstoyanov.com

Президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) отрече да се е предлагал или някой да му е предлагал да бъде издигнат за кандидат за държавен глава. Така той отговори на появилата се информация, че е едно от обсъжданите имена за номинация на ГЕРБ.

"Уважаеми госпожи и господа, от вчера в медиите и социалните мрежи се изказват мнения за и против евентуалната ми кандидатура за президент – дебат, за който не съм давал никакъв повод. Искам да е ясно: нито аз съм се предлагал, нито някой ми е предлагал официално да бъда издигнат за президент", гласи официалната позиция на Стоянов, публикувана в официалния му сайт.

"Моята евентуална кандидатура би имала смисъл само ако обедини всички десномислещи и проевропейски настроени избиратели в България. Но, за съжаление, те са фатално разделени. Този факт обезсмисля всякакви разговори за моето участие в президентските избори", допълва политикът от СДС.

Той казва, че винаги е участвал в честни и открити политически състезания, а мандатът му като президент е бил предшестван от над 12-месечна публична кампания, "истинска борба за идеите на демокрацията". "Така, честно и открито, спечелих гласовете на 2 502 517 български граждани. Това е моят начин".

"Благодаря на хората, с които бяхме заедно през последните 30 години и които до последно настояваха да ме подкрепят с имената и авторитета си в кандидат-президентската кампания. Пожелавам на бъдещия президент на България да продължи евроатлантическата политика и ангажименти на страната ни, както и усилията за обединено и проспериращо общество", написа Петър Стоянов.

В неделя Тома Биков от ГЕРБ обяви, че партията има списък от „3-4-5 човека“ за кандидат-президент и призна, че се „мисли“ и за Стоянов.

„Аз смятам, че г-н Стоянов е може би най-успешният президент на България през последните 30 години. Той извади страната от ръба на гражданската война и благодарение на това България днес е член на ЕС и НАТО. Той има всички качества да бъде президент и ги е показал. Не помня избори, в които не се е мислило за Петър Стоянов, така е и сега. Той е една от положителните фигури в последните 30 години, не помня негова стратегическа грешка“, заяви Биков, но каза, че изразява личното си мнение.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024