Петър Стоянович: "Кошлуков уволни Стоянович" Снимка: © Screenshot

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков лично е свалил от ефира на обществената телевизия историка Петър Стоянович, който водеше рубрика в съботно-неделния сутрешен блок "Денят започва с Георги Любенов".

За отстраняването на Стоянович стана ясно от негова публикация във Facebook, озаглавена "Кошлуков уволни Стоянович".

"С голямо и искрено прискърбие известявам любимата си публика от ефира на БНТ, че по идеологически причини, маскирани като "защита на приличието и добрия тон“, бях свален от екран лично от генералния директор", пише професорът.

"Споделям като историк, че е странно в модерното време да ставаме свидетели на практики от минали времена, но явно има хора, които могат само друго да правят с ножа, а не хляб да режат. На нацията и нейните управляващи оставям за размисъл какви хора ги представляват по високите етажи, примерно на десетия (директорския етаж на БНТ)? А на любителите на китайски мъдрости предлагам да приседнем край реката – след първия свален паметник водите й скоро ще отнесат и следващия. Не унивайте и до нови срещи", заключава Стоянович.

Към момента няма официална позиция от страна на БНТ защо историкът е бил свален от ефир. "Булевард България" потърси обществената медия за коментар по случая.

През март самият Кошлуков намекна, че рубриката на Стоянович може да бъде свалена. По време на заседание пред Съвета за електронни медии (СЕМ) за отчета на работата на БНТ генералният директор заяви, че предвижда "сериозни промени", включително и преразглеждане на рубриката.

Думите му са във връзка със сигнал, разгледан от СЕМ, за извършено нарушение по Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в едно от участията на Петър Стоянович. В изданието на "Денят започва с Георги Любенов" на 31 декември 2022 г. регулаторният орган установява, че изказване на историка е в "противоречие с добрите нрави и морала". Става въпрос за негов разказ от 80-те години на миналия век, в който професорът си спомня как местен гръцки месар е обяснявал връзката с месото и България:

"И той казваше следното: „Отиде България, малко момиче прави свирки - много хубаво. Отиде месарница, баджак и теле синьо - не хубаво“. Така той обясняваше връзката си с българското месо", казва Стоянович.

Впоследствие СЕМ открива в репликата нарушение по ЗРТ и санкционира обществената телевизия с 3000 лв. заради това, че е допуснала "за разпространение предаване в нарушение на един от принципите, а именно недопускане на предавания, които противоречат на добрите нрави".

Петър Стоянович беше част от предаването "Денят започва с Георги Любенов", като представяше анализ на важното от седмицата и водеше рубриката 'Живите архиви" за новини от миналото. Стоянович е историк и професор в Института за исторически изследвания на БАН. Бил е министър на културата в редовното правителство на Пламен Орешарски от 2013 до август 2014 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024