Петко Славов: За любовта и други демони

"Песента е като отметка в живота ни, също както отбелязваме, докъде сме стигнали в определена книга, чувайки я ние моментално се връщаме на мястото, където сме били последно…".


Познаваме го от бенда на "Нощни птици", от непогрешимия звук на баса в парчета на Bluba Lu, Остава, Homeovox и AIRBAG, от неочакваните акустични концерти "Live на Червения Диван", от соловия му албум "Записки на последния влюбен", дори от тенис кортовете, където Петко Славов организираше турнир за любители на спорта от артистичните среди.

Той е музикант по призвание и поет по душа, израснал в близост до фабриката за музикални инструменти "Кремона" в Казанлък.

Новата му страст е литературата, а дебютът го изправя срещу любовта и други демони.

"Въпреки любовта" е заглавието на първия роман на Петко Славов, издаден от "Жанет 45". Ръкописът му впечатлява Божана Апостолова, която лично се свързва с него, за да издаде произведението.

Премиерата идва две години по-късно - точно ден след 50-годишния юбилей на музиканта.

Описват романа му като камерна история за търсенето на пътя към другия. Търсене, което следва ритъма на съвременния свят, минава през изпитанията и самотата на емигрантския живот, доближава се до смъртта. Роман за взаимността, за любовта и болките й, за обичането чрез музика.

Защо хората се разделят, въпреки че се обичат? Защо живеят в чужбина, въпреки че там не се чувстват добре? Защо не следват мечтите си, въпреки че им се иска?

У героинята му Марина ще открием темата за чужденеца, приемането, свързването с друга култура и непреодолимата носталгия по родината. Едуард е бардът, решил да остане верен на себе си и в очакване да оценят поредното му авторско парче, страховете, които изпълват съзнанието му, меломанът, който не спира да се възхищава, изпълнителят, който разпознава и управлява вибрациите на публиката.

Стилът на Петко Славов е лишен от клишета, а на места поднася истински поетични находки.

“В тези няколко страници съм излял цялата си любов към музиката, приятелите и всички, които срещнах, докато се опитвах да изкарвам прехраната си като музикант. Ще мине много време преди да разбера как всичко това се случи…”, пише Петко Славов за своята книга.

Но освен добра литература, "Въпреки любовта" доставя и музикално удоволствие - в Spotify може да се открие плейлист с парчетата, които са част от сюжетната линия на романа.

Премиерното представяне на книгата, съпроводено с кратък акустичен концерт и четене на откъси от романа, ще се случи в четвъртък, 26 ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022