Петков харесал Мария Габриел, ПП ще мисли дали да ѝ даде шанс Снимка: © Screenshot

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е бил приятно изненадан от проведените разговори с кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел в петък. Затова изпълнителният съвет на партията му се събира днес, за да обсъжда въпроса около правителството с първия мандат, въпреки многократните заявките на ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

"Ще направим първо изпълнителен съвет на „Продължаваме промяната“, после национален съвет и коалиционен съвет, за да помислим има ли някаква друга алтернативна мисъл към това, което иначе се задава", обясни той в интервю за bTV.

Петков каза, че когато той и колегите му отишли на срещата с ГЕРБ, от партията на Бойко Борисов искали по-бързо да приключат срещата и да разберат просто дали ПП-ДБ ще подкрепят кабинета им или не. Но Мария Габриел направила "нещо различно".

"Мен ме зарадва. Тя започна да ни отговаря. Питаме я за иновации и образование и тя ни отговаря с емоция, а не просто проформа. И аз видях, че от другата страна в нейно лице всички я обвиняват, че от 2005 г. не била в България и нямала опит, но може би, защото не е била в България, имаше някакво европейско поведение", похвали я той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" изрази своите опасения, че едно евентуално управление между ГЕРБ, ДПС и БСП би било "ужасно" за страната. Затова кандидатурата на Мария Габриел изглежда е разколебала Петков.

"От другата страна имахме човек, който искаше да отговаря на въпросите ни и затова не залостих вратата, излизайки от тази среща. Аз казах, че искаме първо да говорим с (партийните) органи преди да кажем "не". Да се съберем, да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция, която не мислим, че ще изпълнява задачите за нашия план за България", допълни той.

Борисов: Защо Асен Василев да не е финансов министър?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023