Петков: От днес Калин Стоянов е отговорност на ГЕРБ и ДПС Снимка: © Screenshot

Калин Стоянов е бил предложен като експерт в правителството на Николай Денков от страна на ГЕРБ. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков в интервю за Nova.

Петков каза, че не си спомня кой точно е направил предложението, но посочи, че то е дошло или от вицепремиера Мария Габриел, или от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние преди да се вземе каквото и да е решение да го интервюирахме. Когато говорих с него, той каза че аз съм първият човек, който говори с него и в онзи момент той не беше решил. Ние решихме, че това предложение си заслужава, защото той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема, беше заемал позиции, които от наша гледна точка, са нормални позиции за промяната, в която искаме да се случи", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

Той каза, че от днес вътрешният министър не е тяхна отговорност, а на ГЕРБ и ДПС, които в последните дни го защитават и отхвърлят призивите за неговата оставка.

Петков каза, че първият проблем със Стоянов се е появил през август, когато министърът е сменил 17 областни директори на МВР без да се консултира с никого. Двамата са провели разговор по този въпрос, но Петков отрича това да е било някакъв опит за вмешателство - каквито обвинения бяха отправени по негов адрес от страна на неговите опоненти.

Докато съпредседателят на ПП-ДБ споделяше разочарованието си от вътрешния министър, последният реши да прекъсне интервюто му по Nova и се включи на живо в ефир чрез телефонна връзка. Стоянов обвини Петков в лъжа, като каза, че двамата няколко пъти са се срещали и са имали множество телефонни разговори, в които съпредседателят на формацията се е опитвал да се "намесва в дейността и кадровата политика" на МВР.

"Става въпрос конкретно кой служител на какъв ръководен пост да се постави и да не махам някой от [областните ]директори, които към момента изпълняваха длъжността, а аз имах намерение да ги махна", каза министърът на вътрешните работи.

Двамата политици влязоха в директен спор за това кога точно са се срещали и колко лични срещи са имали в МВР. Стоянов не отрече, че е разговарял и с лидерите на ГЕРБ и ДПС, но по думите му това се е случвало "в пленарната зала и извън нея". Попитан да конкретизира това си твърдения той обясни, че говори за коридорите и кулоарите в Народното събрание.

Вътрешният министър беше попитан и за полицейското насилие на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС), но за пореден път се провали да го осъди категорично, като допълни, че е и против насилието спрямо полицаи.

"Още нещо искам да припомня на г-н Петков. Това е, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар на МВР", каза Стоянов, след което затвори телефона преди журналистите да го попитат за допълнителни въпроси във връзка с протеста.

От ПП-ДБ ще предложат създаването на анкетна комисия, която да разследва именно случаите на насилие на демонстрацията миналата седмица. Лидерът на ДПС Делян Пеевски обаче вече каза, че няма да подкрепи предложението, като според Петков в това има нещо съмнително:

"Защо ДПС не искат да чуят истината? Да чуем очевидци, отговорни лица? Какво имат да крият?", попита той.

В понеделник премиерът Николай Денков настоя вътрешният министър Калин Стоянов, както и лидерите на ГЕРБ и ДПС категорично да осъдят злоупотребите на полицаи в нощта на протеста. Попитан в какъв срок трябва да стане това Петков уточни, че първо трябва бъде отворена анкетната комисия в парламента, да се напише доклад по въпроса, а министърът ще разполага с това време, за да реагира по случая. Дали такава комисия обаче изобщо ще има все още не е ясно, тъй като позицията на останалите парламентарни групи не е ясна към този момент.

От интервюто на Кирил Петков стана ясно, че вътрешният министър не е бил номинация на ПП-ДБ. Съпредседателят на формацията обаче отказа да каже кои други министри не са тяхно пряко предложение, но увери, че не е имал съмнение за политическата обвързаност на нито един министър в кабинета с изключение на Мария Габриел.

Експерти са били предлагани и от двете страни, като Петков призна, че някои от техните номинации също не са се справили добре и даде за пример министърът на електронното управление Александър Йоловски.

"Това, което аз научих, е, че е много по-добре да имаш ясно политическо назначение, където всеки да носи ясната отговорност, отколкото да се водят експертни министри и да не се знае [чий са], докато не стане някакъв инцидент", каза той.


Още по темата:

Снимки от протеста в София срещу БФС Като по сценарий. Или ретроспекция на една кървава нощ

Снимки от протеста в София срещу БФС Денков: Не мога да приема да съм премиер в правителство, което бие хората по улиците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024