Като по сценарий. Или ретроспекция на една кървава нощ

В нощта на четвъртък 19-годишно момиче е пребито от полицаи с маски в центъра на София. 15-годишно момче е повалено на земята и арестувано, само защото има лошия късмет да бъде на грешното място в грешния момент. Друг млад мъж, който случайно преминава през ул. “Гурко”, твърди, че е нападнат от около 30 униформени служители, които го налагат с палка и му избиват три зъба. За МВР тези случаи за момента са само част от една добре “свършена” работа.

Поне такова впечатление оставят думите на вътрешния министър Калин Стоянов по повод протеста на футболни фенове в столицата, които поискаха оставката на ръководството на Българския футболен съюз (БФС).

В медийното пространство се появяват все повече свидетелства за случаи за неправомерни действия на органите на реда, които лесно могат да се определят като произвол. Те са насочени не само към протестиращи, но и към случайни граждани и дори журналисти, отразяващи протеста. А "местопрестъпленията", в които главни действащи лица са представители на органите на реда, се простират на километри от стадион "Васил Левски".

В понеделник сутринта се разбра за случая на 19-годишното момиче, което е било на протеста срещу БФС в четвъртък. Тя е бита от четирима полицаи, като един я държи за косата, докато друг я удря в корема. Оповести го адвокат Полина Велчева, която защитава част от ранените протестиращи. Насилието срещу момичето продължава и когато то е отведено в полицейския участък, където един от служители я заплашва, че “ще я качи на четвърти етаж, за да я смачка”.

Данни за полицейски произвол има и от заведението на ъгъла на Спортната палата, където полицаите просто нахлуват и без да искат документ за самоличност, започват да удрят с палки клиентите там. Част от случващото се е заснето на видеоклип в социалните мрежи, на който се вижда как униформени мъже ритат хора, повалени на земята. Много от нас го видяха и в реално време чрез стрийма на Дарик радио.

Според персонала в заведението полицията е влязла и без обяснение е започнала да бие посетителите там, като включително е чупела инвентара, пише изданието “Дневник”. Твърди се, че има пострадали и унгарски фенове, които са гледали мача в бара.

Под палката на полицейския произвол попадат и редица журналисти.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщава за сигнали от поне девет представители на медиите, срещу които полицията неправомерно и незаконно е упражнила сила. Част от случаите се виждат в записите на живо от протеста в съответните медии. Други наши колеги предпочетоха да останат анонимни и да си останат със спомена от посещението в "Пирогов", без да дават гласност.

Всички от тях са направили опит да се легитимират с журналистически карти, само че, очевидно, инструкциите в този ден са били други.

"Нивото на насилие беше очаквано, в известен смисъл побутвано. В противен случай нямаше да направи впечатление.", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) пред Nova News.

Самият Център също поразтресе държавата само преди няколко дни, когато, в синхрон с "Политико" - базирано в Брюксел немско издание, обяви България за спонсор на Владимир Путин заради дерогацията на "Лукойл Нефтохим" от европейската забрана за внос на руски петрол. Едва след среща с премиера Николай Денков се разбра, че данните на експертите от ЦИД за горивата, който "Лукойл" евентуално нерегламентирано изнася за трети страни, може би не са толкова верни.

Извън побоя и размириците, дестабилизирането на държавата започва все повече да прилича на последователна политика. Горе-долу от началото на мандата на Николай Денков под прозорците на властта, образно казано, се изредиха синдикати, зърнари, енергетици, миньори, отделни гилдии. За да се стигне до събитията, провокирани до голяма степен от самия Български футболен съюз (БФС).

Според Калин Стоянов МВР “колективно се е справило” с цялата ситуация около протеста:

"В тази конкретна ситуация МВР колективно се справи, но има индивидуални случаи [на служители], които са превишили своите права", каза той в интервю пред Nova.

Докато хаотичните и кървави сцени се разиграват в центъра на София и се излъчват на живо в социалните мрежи, министърът гледа съвсем други – буквално, защото е на кино. В нощта на протестите Стоянов се оказва на премиерата на българския филм “Уроците на Блага”, на който ведомството е консултант.

Може би само изпреварващата реакция на лидерите на "Продължаваме Промяната - Демократична България" от сутринта след нощта на полицейския произвол, които едновременно поискаха оставката на министъра на вътрешните работи, предотврати друг сценарий.

Още преди да знаем какво ще се случи, говорителят на невидимата власт Делян Пеевски предрече, че ни очаква "нощта на знаците". Към времето на изричането на тези думи парламентът беше разделен между две гласувания по вот на недоверие срещу правителството - едно неуспешно, поради липса на кворум, и второ - предстоящо.

Провалът на МВР, което се гордее най-вече с това, че не се е стигнало до жертви - пак по Калин Стоянов, все едно би било нормално обратното, извади по много явен начин нещо, което всички знаем. А именно, че въпреки повече експертния си и по-малко политическия си характер, кабинетът Денков не е съвсем негов. Въпросът е чий е?

Защита за Калин Стоянов беше, освен умилителна, и просветляваща.

Първа беше депутатката от ГЕРБ Деница Сачева, която в устрема си да оправдае неадекватността на министъра, обяви българското предложение за "Оскар" - "Уроците на Блага" за документален филм, а червения килим на "Киномания" - за работно събитие. След това се добави и Бойко Борисов, който в понеделник от Дулово отсече, че "ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и Николай Денков".

За да се стигне до провъзгласения от "24 часа" за следващ лидер на ДПС - Делян Пеевски, който изрази своята "пълна подкрепа" към действията на служителите на МВР. И нещо повече - отказа подкрепата на партията си за анкетна комисия в парламента, която да разследва полицейското насилие.

Снимки от протеста в София срещу БФС

Георги Вачев е един от потърпевшите на друг полицейски произвол след демонстрацията в София. Мъжът разказва, че се прибира вкъщи от среща с приятели по ул. “Гурко”, когато е нападнат от полицаи.

"Бях нападнат от около 30 униформени индивиди, докато се прибирах към вкъщи. Биеха всичко живо наред, не им пукаше за нищо, аз бях спрял с вдигнати ръце, но това не им попречи първата палка да е в гръб в областта на устата", пише Вачев в своя профил във Facebook.

Именно подобни случаи би разгледала една анкетна комисия в парламента, така че парчетата от пъзела в "нощта на знаците" да могат да се съберат.

МВР в момента отново е в ситуация да проверява само себе си:

"Извършва се проверка на цялостното мероприятие, като с резултатите от проверката - ако се съберат данни за извършено престъпление, ще бъде сезирана и прокуратурата. Всеки който е превишил своите правомощията ще понесе своята отговорност”, каза той.

От прокуратурата съобщиха впоследствие, че се водят две досъдебни производства за полицейско насилие - едното по сигнал на пострадал, а другото - след като държавното обвинение се е самосезирало по медийни публикации.

За начина, по който се мисли в МВР, може да се съди много от интервюто на Валентин Попов - представител на синдикалната федерация на служителите в МВР. Според него тези агресивни случаи са просто част от това как “МВР си върши работата”.

"Вие казвате, че го бият. Аз казвам, че използват физическа сила и помощни средства", каза той в интервю за Nova.

Случаите за полицейско насилие не са нещо ново за България. Такива бяха осветени и по време на антиправителствените протести срещу третото правителство на премиера Бойко Борисов.

Един от тях - този срещу Цветелина Цветкова, която беше бита зад колоните на Министерския съвет и след това арестувана незаконно, стигна и до съда, където МВР беше осъдено за претърпени щети.

На протестите през 2020 г. властите също разполагат водно оръдие, но то така и не използвано. За демонстрацията срещу БФС обаче то влиза в употреба в рамките само на няколко минути след началния час на събитието. За първи път в най-новата история на България.

Полицейско насилие срещу протестиращи имаше и през 2013 г. - и по времето на първия кабинет на ГЕРБ и Борисов, и след това, когато премиер беше Пламен Орешарски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024