Новоизбраният премиер Кирил Петков призова работодателите да въведат изисквания за зелен сертификат като начин да се избегне продължаващата зависимост на икономиката на България от Covid-вълните.

"Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравеопазването не работи, ако работниците са болни, ако затваряме икономиката заради ниската ваксинация. Моля ви и ви призовавам, защото трябва да сме практични, от днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация", каза Петков при участието си във форума Powers Summit.

Той потвърди, че ще постави изискване за Covid-сертификати за достъп на министрите и администрацията до сградата на Министерски съвет.

"Направете това и във вашия бизнес", каза Кирил Петков.

Междувременно новият здравен министър Асена Сербезова коментира пред БНР, че ще е необходим анализ на резултатите от въвеждането на зеления сертификат по време на управлението на Стойчо Кацаров.

Тя посочи, че ваксинацията ще остане доброволна и не се ангажира с отговор на въпроса дали България може да задължи конкретни професионални или възрастови групи да се имунизират.

Министър Сербезова: Ваксинацията трябва да е доброволна - но да оставим експертите да говорят, не политиците

Кирил Петков отправи още един апел към собствениците на иновативни компании в страната - да работят по-активно с младите учени, за да създават висока добавена стойност.

"България може да бъде лидер в някои сектори, а иновациите, които излизат от България, могат да станат пример как една малка държава в Източна Европа може да покори ниши и пазари. Имаме всички предпоставки да сме просперираща държава", каза още той.

Ролята на правителството ще бъде да инвестира в "образование на бъдещето", каза Кирил Петков, като повтори, че днешните деца от първи клас трябва да са "адекватни на пазара на труда до 2080 г.".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%