Снимка: © bTV

Новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова ще се заеме със закъснялата разяснителна кампания за Covid-ваксините, ще прави анализ на ефекта от въвеждането на зеления сертификат, ще работи за дигитализация на здравеопазването и ще провери казуса със сливането на болница „Лозенец“ с педиатриията.

Според доскорошния председател на Българския фармацевтичен съюз ваксинацията трябва да бъде доброволна. В интервю за БНР Сербезова беше попитана дали планира задължителна имунизация за определени професионални или възрастови групи, на което тя отвърна: „Рано е да отговоря на този въпрос“.

Коя е Асена Сербезова - кандидатът за министър на здравеопазването

„Ваксинацията трябва да е доброволна. Трябва да се обясни защо бързо бяха разработени тези ваксини – не за сметка на качеството, със сигурност. Била съм 2 г. член на комитета, който одобри тези ваксини и съм видяла как работи системата отвътре. Те бяха оценени от научния потенциал на 27 държави членки, не само от един регулаторен орган. Имунизацията е най-успешният метод за ограничаване на Covid-19“, каза тя.

„Програмата у нас беше започната погрешно, в повечето държави приоритетни групи бяха възрастните. Имаше горещи линии, есемеси с часове за ваксинация. Изпуснато е ценно време по отношение но кампанията, но ние ще направим такава кампания. Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Но дори и ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да прекарат тежко вируса, е много малка. Знаете статистиката – над 80% от попадащите пациенти с Covid в болници са неваксинирани“, добави още Сербезова.

Според нея дори лекари и фармацевти понякога не могат да разчетат информацията, която ни дава науката. Ваксините не са експериментални продукти и повече от всички други лекарства се следят стриктно за качество, безопасност и ефикасност, каза новият здравен министър, предложен от „Продължаваме промяната“.

„Това, което липсва, е здравното образование и повишаване на здравната култура и информираност на населението по тези важни въпроси - за нежеланите лекарствени реакции. Противопоказанията са при много малка част от населението. Затова се заговори за колективен имунитет, защото имунизацията предпазва не само нас, но и околните. Аз боледувах, когато още нямаше ваксини. Върнах се от Азия след инспекция по производство на лекарства. Боледувах 2 месеца, лекарите не знаеха какво е това, предписаха ми три антибиотика, а те не подействаха. Два месеца спях с прикрепена възглавница, за да мога да дишам. След това се заразих и ваксинирана, но изкарах вируса само за 2 дни с много леки симптоми“, допълни Сербезова.

Според нея е нужен анализ на резултатите от въвеждането на зеления сертификат от бившия министър Стойчо Кацаров, защото оценката на въздействие на законодателството и мерките досега била „формална“. „Трябва да се анализира какъв ефект е постигнат. Искам да видя сериозен анализ от Центъра за паразитни болести и други институции. Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейният ефект, а после да се види резултатът. Смятам, че бъдещите мерки трябва да бъдат базирани на тези данни“.

На въпрос с твърди или по-леки мерки ще се действа при следваща вълна с варианта „Омикрон“, Сербезова каза, че мотото ѝ ще бъде „Да оставим експертите да говорят“.

„Ще бъде свикан съвет от вирусолози, епидемиолози. Нека да оставим специалистите да говорят и после ще вземем мерки. Кампанията в Португалия е успешна при доброволно ваксиниране и знаете ли защо имат 90% ниво на имунизация (б.а. - 87,6%)? Стратегията им е: „Нека оставим експертите да говорят за ваксините, а не политиците“, каза новият министър.

Тя не изключи възможността за ревизии в големите болници и обяви, че ще разговаря с трите страни по казуса със сливането на „Лозенец“ с педиатрията, който доведе до протести на лекари и на Софийския университет, чиято учебна база се намира в бившата Правителствена болница.

Третата страна, за която говори Сербезова, е дружеството, създадено с цел строеж на педиатрията – „Детско здраве“.

Директорът на "Лозенец" уличи Кацаров в частен интерес да "унищожи болницата"

„Нека не използваме думата „проверка“, аз предпочитам думата анализ. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проект на решение, Министерски съвет не е одобрил тази форма на сливане. Трябва да се запозная с хронологията“, каза Сербезова.

Приоритет за нея ще е и дигитализацията на здравеопазването, включително е-досието и е-рецептата. „С това голяма част от проблемите ще станат видими и ще бъдат управлявани адекватно“, каза новият здравен министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.