Снимка: © bTV

Новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова ще се заеме със закъснялата разяснителна кампания за Covid-ваксините, ще прави анализ на ефекта от въвеждането на зеления сертификат, ще работи за дигитализация на здравеопазването и ще провери казуса със сливането на болница „Лозенец“ с педиатриията.

Според доскорошния председател на Българския фармацевтичен съюз ваксинацията трябва да бъде доброволна. В интервю за БНР Сербезова беше попитана дали планира задължителна имунизация за определени професионални или възрастови групи, на което тя отвърна: „Рано е да отговоря на този въпрос“.

Коя е Асена Сербезова - кандидатът за министър на здравеопазването

„Ваксинацията трябва да е доброволна. Трябва да се обясни защо бързо бяха разработени тези ваксини – не за сметка на качеството, със сигурност. Била съм 2 г. член на комитета, който одобри тези ваксини и съм видяла как работи системата отвътре. Те бяха оценени от научния потенциал на 27 държави членки, не само от един регулаторен орган. Имунизацията е най-успешният метод за ограничаване на Covid-19“, каза тя.

„Програмата у нас беше започната погрешно, в повечето държави приоритетни групи бяха възрастните. Имаше горещи линии, есемеси с часове за ваксинация. Изпуснато е ценно време по отношение но кампанията, но ние ще направим такава кампания. Ваксините не са 100% ефикасни и никой не го е твърдял. Но дори и ваксинирани да се разболеят, вероятността да попаднат в болница и там да прекарат тежко вируса, е много малка. Знаете статистиката – над 80% от попадащите пациенти с Covid в болници са неваксинирани“, добави още Сербезова.

Според нея дори лекари и фармацевти понякога не могат да разчетат информацията, която ни дава науката. Ваксините не са експериментални продукти и повече от всички други лекарства се следят стриктно за качество, безопасност и ефикасност, каза новият здравен министър, предложен от „Продължаваме промяната“.

„Това, което липсва, е здравното образование и повишаване на здравната култура и информираност на населението по тези важни въпроси - за нежеланите лекарствени реакции. Противопоказанията са при много малка част от населението. Затова се заговори за колективен имунитет, защото имунизацията предпазва не само нас, но и околните. Аз боледувах, когато още нямаше ваксини. Върнах се от Азия след инспекция по производство на лекарства. Боледувах 2 месеца, лекарите не знаеха какво е това, предписаха ми три антибиотика, а те не подействаха. Два месеца спях с прикрепена възглавница, за да мога да дишам. След това се заразих и ваксинирана, но изкарах вируса само за 2 дни с много леки симптоми“, допълни Сербезова.

Според нея е нужен анализ на резултатите от въвеждането на зеления сертификат от бившия министър Стойчо Кацаров, защото оценката на въздействие на законодателството и мерките досега била „формална“. „Трябва да се анализира какъв ефект е постигнат. Искам да видя сериозен анализ от Центъра за паразитни болести и други институции. Когато се въвежда някаква мярка, трябва да се прогнозира нейният ефект, а после да се види резултатът. Смятам, че бъдещите мерки трябва да бъдат базирани на тези данни“.

На въпрос с твърди или по-леки мерки ще се действа при следваща вълна с варианта „Омикрон“, Сербезова каза, че мотото ѝ ще бъде „Да оставим експертите да говорят“.

„Ще бъде свикан съвет от вирусолози, епидемиолози. Нека да оставим специалистите да говорят и после ще вземем мерки. Кампанията в Португалия е успешна при доброволно ваксиниране и знаете ли защо имат 90% ниво на имунизация (б.а. - 87,6%)? Стратегията им е: „Нека оставим експертите да говорят за ваксините, а не политиците“, каза новият министър.

Тя не изключи възможността за ревизии в големите болници и обяви, че ще разговаря с трите страни по казуса със сливането на „Лозенец“ с педиатрията, който доведе до протести на лекари и на Софийския университет, чиято учебна база се намира в бившата Правителствена болница.

Третата страна, за която говори Сербезова, е дружеството, създадено с цел строеж на педиатрията – „Детско здраве“.

Директорът на "Лозенец" уличи Кацаров в частен интерес да "унищожи болницата"

„Нека не използваме думата „проверка“, аз предпочитам думата анализ. Интересуват ме фактите. През октомври е имало проект на решение, Министерски съвет не е одобрил тази форма на сливане. Трябва да се запозная с хронологията“, каза Сербезова.

Приоритет за нея ще е и дигитализацията на здравеопазването, включително е-досието и е-рецептата. „С това голяма част от проблемите ще станат видими и ще бъдат управлявани адекватно“, каза новият здравен министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия