Петков отговори на Борисов, че "математиката е ясна" и вотът на недоверие няма да мине Снимка: © Getty Images

Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков смята, че вотът на недоверие към кабинета "Денков" няма да бъде успешен, а математиката за него е ясна.

Изказването му е в отговор на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в неделя размаха пръст на ПП-ДБ и ги предупреди, че "ако се мислят за най-велики, може да не им излезе уравнението на вота".

"Когато ти предстои вот на недоверие, трябва да можеш да смяташ и ако имаш едва над 30 депутати, не можеш да кажеш на тия с 69 депутати, че се хвалят и че ти си направил нещо, а те се хвалят", каза председателят на ГЕРБ.

Миналата седмица опозицията в парламента в лицето на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" се обедини в недоволството си срещу управляващите и внесе първия вот на недоверие срещу кабинета на премиера Николай Денков. Мотивите за него са свързани с това, което опозицията нарича "безотговорна политика" и "провал в енергийния сектор". Вотът на недоверие трябва да бъде гласуван в петък.

Той внесе ново напрежение между партньорите във властта на фона на предизборната кампания за местните избори. В събота Петков обяви, че ГЕРБ си приписва заслуги на неговите депутати. Ден по-късно последва и заплахата от страна на Борисов за "часовете по математика".

Преди дни лидерът на ГЕРБ отново критикува кабинета и заяви, че при ротацията Денков-Габриел, която предстои, най-вероятно ще има смяна на министри. Той дори допусна да се дадат министерски постове и на ДПС. Депутатът от Движението Делян Пеевски обаче отрече подобна опция.

Борисов дори изрази мнение, че без подкрепата на ДПС редовният кабинет няма как да съществува. Изказването му обаче противоречи на парламентарната математика - в парламента депутатите от двете най-големи политически формации имат мнозинство от 133 депутати и на практика не се нуждаят от гласовете на ДПС, за да приемат общите си законопроекти. Отделно, Движението не е част от сключеното между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ управленско споразумение, но в последните месеци участва в предлагането и работата по общите закони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Усик с историческа победа срещу Фюри: Украинецът стана абсолютен световен шампион по бокс

"Украинците удариха здраво", написа Зеленски в Telegram

09:26 - 19.05.2024
Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024