Петков: Ще върнем празна папката с втория мандат. ГЕРБ показаха, че не могат да си държат на думата Снимка: © Screenshot

Премиерът в оставка Николай Денков ще вземе папката с втория проучвателен мандат, която президентът Румен Радев ще връчи днес на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). Коалицията обаче ще върне папката празна. Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред bTV.

Той отхвърли възможността да се прави опит за кабинет с третия мандат, като това затвърждава вероятността от предсрочни избори. Петков е на мнение, че те трябва да се проведат две в едно и парламентарния вот да е заедно с европейския.

"Вчера в Народното събрание някакви хора казваха, че ние се молим. Изобщо не се молим. Единственото, което се опитахме да направим, е да покажем какво означава да си спазваш думата и да правиш нещо с чувство за дълг. Получихме поредната щуротия 7 страници от ГЕРБ и те показаха, че не могат да си държат на думата, но ние не го очаквахме. Сега отиваме с чиста съвест да получим втория мандат", каза Петков.

Според него, ако управлението беше продължило още 9 месеца България е щяла да се доближи до тяхната визия, която включва Шенген, еврозоната и без Борислав Сарафов за главен прокурор: "[ГЕРБ] казаха тази мечта е абсурдна. Докато сме ние, ни е страх от такава мечта и отиваме на избори".

Петков призова още ГЕРБ и ДПС да бъдат честни пред гражданите и им предложи да се явят заедно на изборите, тъй като и без това "те са едно".

оже би над 100 пъти съм ходил да говоря при Борисов. Само един път той не е канил Делян Пеевски вътре. Всички сме си говорили, но как се взимаха решения. [ГЕРБ и ДПС] си взимаха решенията заедно", допълни той.

Съпредседателят на ПП-ДБ беше попитан и за твърденията, отправени вчера от Бойко Борисов, че министри на други държави са му се обаждали от името на Петков да го натискат да смени вътрешния министър. Петков каза, че не знае кои са въпросните министри, но призна, че е имало "хора, които искаха да разберат какво се случва".

"Не знам кои чуждестранни министри са звънели на Бойко Борисов, на мен никой не ми се е обаждал. Външните партньори много добре знаят какво е положението у нас", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024