Петков: След няколко седмици ще направим редовно правителство Снимка: © Screenshot/Nova

Твърденията на Министерството на финансите (МФ), че държавата фалира, а курсът на лева-евро е под риск, беше една фалшива новина. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в интервю пред Nova.

По думите му, Българската народна банка (БНБ) веднага е реагирала на казуса, като е казала ясно, че фискалният баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години.

"За 3% дефицит е ясно. И предишните избори се говореше за криза, дефицит, дупка, погром, а реално годината завърши с 2,9% дефицит, тоест под 3%. И това се случва преди всеки избори", коментира той.

Петков увери, че само след няколко седмици "ще направим редовно правителство" и този проблем вече няма да съществува.

"Ние няма да плашим хората. Ние сме се върнали към истинските решения. Фокусираме се обратно към позитивното. Ние влязохме в политиката не за да се спорим и да се караме, а за да повишим стандарта на живот в България", допълни съпредседателят на ПП.

Той посочи още, че програмата на политическото обединение "Продължаваме промяната-Демократична България" не предлага политически лозунги, а "истински решения".

"Ще предложим правителство с позитивна политика. И искам да видя коя партия не би се съгласила да подкрепи такава програма", каза Петков.

Според него, финансовият министър Росица Велкова е направила нещо "много ценно" с противоречивото си изказване за фалит на държавата, тъй като тя е показала на много хора, че влизането в еврозоната е "много по-смислено".

"Защо нашите спестявания да зависят от някакви политици, които се опитват да правят някакви политически заигравки. И вчера като видях на референдума на Възраждане (срещу еврото - б.ред) нямаше опашка, защото много хора си дадоха сметка, че много по-безопаснос е ако България влезе в еврозоната, защото цените няма да се качат, а техните спестявания ще бъдат подсигурени", твърди Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024