Снимка: © Продължаваме промяната

Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността утре - 25 януари, от 16:30 ч., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. 

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

Членове на съвета са: министърът на вътрешните работи; министърът на отбраната; министърът на външните работи; министърът на финансите; началникът на отбраната; главният секретар на Министерството на вътрешните работи; председателят на Държавна агенция „Национална сигурност”; председателят на Държавна агенция „Разузнаване”; директорът на служба „Военна информация”; началникът на Националната служба за охрана; секретарят на Съвета по сигурността; двама представители на президента на Републиката, изрично определени от него с указ. Президентът може да участва лично в заседанията на Съвета по сигурността.

Във вторник Петков ще има и задачата да заседава заедно с представители на правителството на Северна Македония, начело с премиера Димитър Ковачевски. Той е на двудневно посещение в София, след като на 18 януари Кирил Петков направи визита в Скопие.

По-рано днес от ГЕРБ внесоха подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради обявената от НАТО бойна готовност в Източна Европа. Причината за действията на Алианса е струпването на над 100 хиляди руски военни около украинската граница и увеличаващите се опасения, че ще последва инвазия.

Съюзниците от НАТО изпращат още бойни самолети и кораби, за да укрепят присъствието на Алианса в Източна Европа. обявиха от организацията днес.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и се готви да разположи 4 изтребителя F-16 в Литва в подкрепа на мисията за въздушни патрули на Алианса. Испания разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България.

Франция е готова да изпрати войски под командване на НАТО в Румъния. Нидерландия изпраща два изтребителя F-35 към България през април, кораб и сухопътни сили ще са в готовност. САЩ обмислят подобна стъпка в източноевропейските членки на Алианса.


НАТО потвърди разширяването на военното си присъствие в Източна ЕвропаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия