Бойко Борисов поиска извънредно заседание на парламента заради НАТО Снимка: © Facebook.com/Бойко Борисов

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла 59 подписа – при нужни минимум 48 – за свикване на извънредно заседание на парламента заради бойната готовност на НАТО в страните от Източна Европа.

По-късно председателят на Народното събрание Никола Минчев свика извънредно заседание на 26 януари 2022 г. от 15:30 часа.

Бойко Борисов заяви на пресконференция в партийната централа, че е най-добре заседанието да бъде насрочено от председателя на парламента Никола Минчев възможно най-скоро. „Днес ще е най-добре или утре“, каза той. В тези два дни у нас на визита е делегацията на Северна Македония начело с премиера Димитър Ковачевски.

Борисов показа документ с официалната позиция на НАТО, в която се посочва, че съюзниците в Алианса са в бойна готовност и изпращат допълнителни подкрепления в Източна Европа заради агресивното поведение на Русия.

НАТО потвърди разширяването на военното си присъствие в Източна Европа

„НАТО е в пълна бойна готовност на нашата граница. Ние, като парламентарна република, трябва да дадем ясен мандат на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме нашата сигурност, нашите интереси. Трябва много проактивна позиция и политика на управляващите. Виждам крещящо мълчание на управляващите и на върховния главнокомандващ“, каза Борисов.

В същото време премиерът Кирил Петков обяви, че свиква Съвета по сигурността утре - 25 януари, от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса.

Петков свиква Съвета по сигурността във вторник заради Украйна

Борисов цитира информацията от сайта на НАТО, че Испания разполага кораби в Черно море и обмисля изтребители за България, а Нидерландия също ще ни изпрати два изтребителя F-35 през април.

„От чуждите медии разбираме за всичко това. Когато НАТО е в пълна бойна готовност, логичен е въпросът в какво състояние е и българската армия. До този момент чухме 3 изявления – на Петков – то беше по средата, на външния министър – остро, на министъра на отбраната – уклончиво. Коментарите на част от коалицията са, че това са лични мнения – Вигенин го твърди. Давано ли е и искано ли е разрешение за използване на съюзническа бойна техника в България?“, попита Борисов.

„Днес се провежда съвет на външните министри на ЕС, посветен на казуса Русия-Украйна. Само че ние сме представени там от зам.-министър, а не от министър Теодора Генчовска. Кой по-добре от външния министър може да изрази нашата загриженост за подобни военни действия на 300-400 км от България?“, добави още бившият премиер.

Според него доставките ще бъдат нарушени при такива действия, а „с тези кораби в Черно море туризмът да го забравим“.

„Президентът на Румъния свиква Консултативен съвет. Ние не знаем какво се случва, дали сме въвлечени или не. Аз съм върл противник на войната, особено близо до нас. Най-активната ни позиция трябва да дават президент, премиер, министър на отбраната – с много ясни позиции, там, в Брюксел. Мълчание…“, каза Борисов.

Според него - ако бюджетът и всичко останало може да търпи промени, подобни действия са с много дълъг характер в региона.

„В момента ЕК предлага над 1 млрд. помощ за Украйна, дрънка се оръжие около нашата граница. Кой ходи на почивка на морето, когато над него хвърчи F-35 и има фрегати? Ние сме член на НАТО и бойната готовност на НАТО означава бойна готовност и за нас. Какво правим ние – правим се, че няма проблем. Тотална международна изолация“, твърди бившият премиер.

Външният министър на Русия Сергей Лавров поиска изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния, което доведе до реакция от Кирил Петков, че страната ни е „суверенна държава“. Румен Радев обяви за „неприемливо и безпредметно“ настояването на Москва. Министърът на отбраната Стефан Янев омаловажи позицията на Кремъл.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023