Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

Президентът Румен Радев обяви за "неприемливо и безпредметно" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

В позицията си той обявява, че в страната няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника, а решението дали да бъде разположено постоянно военно присъствие или временно разгръщане е суверенно и "принадлежи на България в съответствие със съюзните ни ангажименти".

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било", заявява Румен Радев.

Декларацията на държавния глава беше публикувана няколко часа след като премиерът Кирил Петков осъди условията на руското външно министерство, засягащи българското членство в НАТО.

"Като член на НАТО ние решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната сигурност да се прилага избирателно или в ограничен обем", каза Петков.

По-рано в петък руският външен министър Сергей Лавров поиска изтегляне на "чуждестранните сили, техника и въоръжение" на НАТО от България и Румъния и "връщане на отбранителния съюз към конфигурацията му от момента на подписването на акта Русия-НАТО от 1997".

До момента няма реакция от страна на Президентството по повод призива на ГЕРБ за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност заради напрежението между Русия, Украйна и НАТО.

Междувременно от Министерството на външните работи на България публикуваха позиция, в която призовават Русия да "проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд".

Те напомнят решението на КС от 2003 г., в което се казва, че войските на съюзнически държави по ратифициран международен договор не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т.11 от конституцията (т.е. не изискват специално разрешение на Народното събрание), ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения".

"Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога", казват от МВнР.


"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023