Президентът Румен Радев обяви за "неприемливо и безпредметно" настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България. 

В позицията си той обявява, че в страната няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника, а решението дали да бъде разположено постоянно военно присъствие или временно разгръщане е суверенно и "принадлежи на България в съответствие със съюзните ни ангажименти". 

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било", заявява Румен Радев. 

Декларацията на държавния глава беше публикувана няколко часа след като премиерът Кирил Петков осъди условията на руското външно министерство, засягащи българското членство в НАТО. 

"Като член на НАТО ние решаваме сами как да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната сигурност да се прилага избирателно или в ограничен обем", каза Петков. 

По-рано в петък руският външен министър Сергей Лавров поиска изтегляне на "чуждестранните сили, техника и въоръжение" на НАТО от България и Румъния и "връщане на отбранителния съюз към конфигурацията му от момента на подписването на акта Русия-НАТО от 1997". 

До момента няма реакция от страна на Президентството по повод призива на ГЕРБ за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност заради напрежението между Русия, Украйна и НАТО.

Междувременно от Министерството на външните работи на България публикуваха позиция, в която призовават Русия да "проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд".

Те напомнят решението на КС от 2003 г., в което се казва, че войските на съюзнически държави по ратифициран международен договор не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т.11 от конституцията (т.е. не изискват специално разрешение на Народното събрание), ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения". 

"Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти. Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога", казват от МВнР. 


"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор като член на НАТО

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия