Pfizer отказа да отговаря пред комисия на ЕП на въпроси за тайни сделки за ковид ваксини Снимка: © Getty

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла отказа да свидетелства пред избраната комисия за COVID-19 на Европейския парламент, където трябваше да отговаря на въпроси за това как са сключени тайни сделки за ваксини, съобщи Politico.

Решението следва одитен доклад за стратегията на ЕС за снабдяване с ваксини, публикуван по-рано този месец, който повдигна нови въпроси относно контактите между Бурла и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които са предшествали многомилиардния договор за ваксина.

Ръководителят на американската фармацевтична компания, която е най-големият доставчик на ваксини срещу COVID-19 в ЕС, трябваше да говори пред панела на 10 октомври. Комитетът се среща с ключови длъжностни лица, участващи в процеса на доставка на ваксини в ЕС и основната му цел е да дискутира как да се реагира при потенциални бъдещи пандемии.

Комитетът е бил потърсен от други фармацевтични ръководители, включително главния изпълнителен директор на Moderna и висши служители от AstraZeneca и Sanofi.

Председателят на комисията, белгийският евродепутат Катлийн Ван Бремпт заяви пред POLITICO, че „дълбоко съжалява“ за решението, което са взели Pfizer.

След като посети централата на BioNTech миналата седмица, Ван Бремпт в писмено изявление посочи, че очаква с нетърпение да разговаря „с други изпълнителни директори“, включително „г-н Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer“ на 10 октомври.

В доклад на Европейската сметна палата, който бе изготвен през май 2021 г. се твърди, че фон дер Лайен е участвала пряко в предварителните преговори за най-големия договор за ваксини в ЕС за 1,8 милиарда дози ваксини BioNTech/Pfizer. Засечено е отклонение от процедурата на преговори, използвана за други договори, при която съвместен екип за преговори, състоящ се от служители на Комисията и страните членки, води предварителни преговори.

Контролният орган на ЕС отбеляза също, че Комисията е отказала да предостави записи от дискусии с Pfizer под формата на протоколи, имена на консултирани експерти, договорени условия и други доказателства.

Според говорител на Politico Джанин Смол, президент на международните пазари за развитие на компанията, ще присъства на изслушването на комисията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024