Пилотите на първите медицински хеликоптери в България може да са чужденци

Служебният кабинет обмисля да вземе на лизинг два хеликоптера с медицинско оборудване до средата на 2023 г., като пилотите им "най-вероятно ще са чужди граждани".

Това обяви вицепремиерът Христо Алексиев, който даде ход на нова процедура за избор на доставчик след пълната промяна в структурата на управление на бъдещата въздушна спешна помощ.

До края на февруари тази дейност се управляваше от държавно дружество "България хели мед сървисиз" под контрола на Министерството на транспорта, което вече беше задействало поръчка за наем на вертолет - тя обаче беше блокирана след обжалване пред КЗК от неизвестна фирма без дейност в сферата на авиацията и спасителните операции.

Междувременно служебното правителство реши да закрие "България хели мед сървисиз" и да прехвърли дейността към "Авиоотряд 28". Обяснението тогава беше, че държавният авиационен оператор "има дългогодишен опит в извършване на полети и летателна годност".

Според думите на Христо Алексиев от сряда - ще се търсят пилоти не от България, а от чужбина, докато медицинските екипи ще бъдат български.

"Поръчката е обявена за две години плюс една евентуално, ако се получи някакво забавяне, за да може наистина дотогава България да има HEMS и вече като дойдат произведените за Министерството на здравеопазването хеликоптери, просто да си преминем към наши хеликоптери. Но не можем да чакаме толкова дълго време", казва още той, цитиран от БНР.

Думите му идват в потвърждение на коментар на здравния министър Асен Меджидиев пред БНТ, че се очаква наемът на хеликоптери да се осигури "от Италия", като бъде съчетана с "екипажи и техници, за да може спасяването да по въздуха да започне още през лятото".

Министерството на здравеопазването върви по отделна процедура, в която ще закупи шест специализирани машини за въздушна медицинска помощ от италианския производител "Леонардо".

Първият от тях би трябвало да пристигне в България през декември 2023 г., според плановете на министър Асен Меджидиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024