"Пирогов" е източвала здравната каса с фиктивни хоспитализации, потвърди ВАС Снимка: © Getty Images

Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че в спешната болница "Пирогов" са били отчитани фиктивни хоспитализации, заради които здравната каса (НЗОК) правилно е санкционирала лечебното заведение през 2021 г.

Това става ясно от решение на ВАС, за което съобщават специализираните здравни сайтове „Право и здраве“ и Clinica.bg.

Нарушенията са от периода, в който начело на болницата е проф. Асен Балтов. Той беше уволнен от поста директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ през 2021 година. От съобщението на здравното министерство тогава стана ясно, че чрез фалшиви хоспитализации спешната болница е получила неоснователно суми в размер от над 1,1 млн. лв. от НЗОК. Касата прекрати частично договора си с лечебното заведение и поиска парите да бъдат върнати. След като „Пирогов“ обжалва, Административният съд в София отмени санкцията, а НЗОК потърси по-висока съдебна инстанция.

Сега решението на ВАС е в полза на НЗОК. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Болница „Пирогов“ трябва да плати и разноските по делото. Върховните съдии отменят решението на софийския административен съд, като казват, че здравната каса е установила правилно нарушения в дейността на "Пирогов".

Магистратите потвърждават, че в „Пирогов“ е отчитана фиктивна дейност по две клинични пътеки.

От решението става ясно, че "по безспорен начин" е установено, че като пациенти са били отчитани здравноосигурени, които не са лежали в болницата, освен това „хоспитализирани“ са били и медици от "Пирогов", докато са се водели на работа, а не в болничен.

За установените нарушения съобщи тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров. Той уволни директора на болницата проф. Асен Балтов. Впоследствие той беше избран за депутат от листата на ГЕРБ, а по-късно напусна парламента и продължи да работи като лекар. В момента той завежда Отделението по ортопедична травматология в "Пирогов".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024