Снимка: © Getty Images

Даряването на кръвна плазма от преболедували Covid-19 на хора, борещи се със заболяването, става все по-използван метод за лечение на коронавируса. В страната вече действат няколко кръвни центъра, а към каузата се присъединява и компанията Domino’s.

Веригата ресторанти за пица си партнира с Националния център по трансфузионна хематология в нова инициатива, която ще поощрява всеки дарител на реконвалесцентна плазма за лечение на Covid-19. Всеки, който дари до края на януари, ще получава талон за безплатна пица от Domino’s.

Пицата вече се превърна в храна на жеста в световен мащаб по време на пандемията. През март, когато Ню Йорк се превърна в най-голямото огнище на заразата в САЩ, а медиците трябваше да лекуват пациенти с Covid в препълнените с легла болници, Бил и Хилари Клинтън решиха да направят щедър жест. Те пратиха на героите на първа линия над 400 кутии с пица.

Всички лекари в окръг Уестчестър спряха да си отдъхнат поне за минута и да отворят кутиите с надпис „Господ да благослови Америка“. Бившите президент и първа дама описаха своя мил жест като „малка частица от благодарността за всичко, което правят медиците за обществото“. „Благодарим ви, че се грижите за нашите съграждани. От Бил и Хилари Клинтън“, гласеше бележката до всяка пица, а американските медии показаха щастливите лица на лекарите, които рядко имат възможност да намерят дори и минута за храна.

Медиците не спряха да благодарят на Бил и Хилари в социалните мрежи и изтъкнаха колко е важно, че им е била осигурена храна. „Неочакваното пица парти за нашите хора на първа линия беше невероятна изненада и бе прието с благодарност от всички“, каза тогава Кони Корнел от една от болниците в щата.

Така в САЩ бе поставено началото на мащабна инициатива, в която само няколко дни по-късно се включиха местни пицари от Ню Йорк. Те разбраха колко важно е за лекарите да имат топла храна по всяко време и изпратиха 2700 пици в лечебните заведения.

Нарекоха каузата „Пица срещу пандемията“ и отчетоха двойната ѝ функция – да осигурят обяд на медиците и да подпомогнат малките бизнеси. Включиха се и няколко неправителствени организации, като отделно от това създадоха страница за набиране на средства, които да подпомогнат болниците.

Оказва се, че и в България съществува връзка между пицата и надеждата за лечение на Covid-19.

Не за първи път Domino’s Pizza се включва с помощ в борбата срещу коронавируса. През пролетта, когато страната страдаше от първата вълна на пандемията, компанията даряваше по 3 лева на УМБАЛ „Александровска“ за всяка поръчана пица „Герой“. Целта на инициативата бе да се подпомогнат българските медици, които са героите на 2020 заради ежедневните им битки срещу коронавируса.

Тя бе озаглавена „Пица с кауза“, а от Domino’s въведоха ново попълнение в менюто си. От март до края на април бяха събрани 15 хиляди лева, а кампанията бе удължена и след това.

„Настоящата ситуация налага на бизнеса да покаже не само бърза адаптивност за справяне с динамиката, но и една чисто човешка страна. За нас, като компания, е важно да бъдем обществено отговорни и непрекъснато търсим начини да дадем своя принос към справянето с кризата и пандемията. Вярвам, че с общи усилия – на бизнеса и обществото, ще успеем да преодолеем препятствията, пред които сме изправени“, сподели собственикът на Domino's Bulgaria Никола Николов относно новата инициатива.

От компанията обявиха, че продължават стриктно да спазват всички хигиенни мерки за безопасност. Приготвянето и доставката на храна се извършват спрямо правилата, включващи дезинфекция на работните повърхности, термична обработка на пиците на висока температура, дезинфекция на ръцете и работа с предпазни средства. Опцията за "Безконтактна доставка" също остава налична при поръчка и от сайта, и през мобилното приложение след онлайн плащане.

(Натиснете върху изображението, за да го видите в по-голям размер)

Новата инициатива на Domino's е за хора, които покриват изискванията за дарители на реконвалесцентна плазма. Те са: да бъдат на възраст между 18 и 65 години; да са преболедували и възстановили се от Covid-19 инфекция и да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста; да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти; да не са боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, да нямат рисково поведение; да нямат сериозни придружаващи заболявания (условията може да видите и тук).


Националният център по трансфузионна хематология се намира на ул. „Бр. Миладинови“ №112 в столицата и започва работа от 09:00 часа, като даряването на кръв продължава до преминаване на последния записан за деня. Всеки желаещ да дари реконвалесцентна плазма COVID – 19 може да го направи и през почивните дни с предварително записан час.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства