Пийт Бътиджедж се оттегли от надпреварата на демократите Снимка: © Getty Images

Един от кандидатите за президент на САЩ от демократическата партия Пийт Бътиджедж реши да се оттегли от надпреварата за Белия дом, обяви самият той пред свои привърженици в родния си град Саут Бенд, Индиана.

„Нашата цел винаги е била да помогнем за обединяването на американците, за да бъде победен Доналд Тръмп. Трябва да признаем, че на този етап от надпреварата най-добрият начин да останем верни на тези цели е да се оттеглим и да помогнем за обединението на нашата партия и на страната ни“, каза 38-годишният бивш кмет на Саут Бенд.

Изявлението му дойде на фона на тежката загуба на изборите на демократите в Южна Каролина, където Бътиджедж спечели едва 8,2% от избирателите. За сравнение – Джо Байдън спечели изборите в щата с близо 50%, Бърни Сандърс получи почти 20% подкрепа, а дори Том Стейър изпревари Бътиджедж.

Бившият кмет на Саут Бенд изненада всички в първия кръг от първичните избори на партията в щата Айова. Там той взе 26,2% от гласовете и с минимален аванс изпревари Бърни Сандърс, докато считаният за фаворит Джо Байдън остана с малко над 15%.

Пийт Бътиджедж можеше да стане първият президент на САЩ, който открито е обявил, че е гей. По време на речта си в Саут Бенд, когато съобщи за оттеглянето си, той стоеше редом до своя съпруг.

След като спечели в Айова на 3 февруари, той описа успеха си като важен за „всяко дете от обществото, което се чуди дали принадлежи дори на собственото си семейство“ и направи заключение, че „ако вярваш в себе си и в страната си, тази вяра ще намери голяма подкрепа“.

Бътиджедж се отказва от надпреварата на демократическата партия два дни преди т. нар. "Супервторник", когато 14 щата ще изберат свой кандидат. В борбата остават Джо Байдън, Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Ейми Клобучар и Майкъл Блумбърг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024