Снимка: © Pixabay

Бизнесменът Пламен Бобоков призна, че е лобирал за избор на прокурор. Става въпрос за Николай Николов и неговото назначаване на поста окръжен прокурор на Русе.

Според държавното обвинение – Николов е отправил молба към Бобоков да използва контактите си на високо ниво, за да може да му помогне. Именно поради тази причина бизнесменът се сдоби с още едно обвинение – търговия с влияние.

„Там става дума за ходатайство за един изключително достоен прокурор, но може да видите, че е неуспешно, защото друг човек е прокурор на тази позиция“, каза Бобоков в интервю за bTV.

В петък той бе освободен под домашен арест срещу гаранция от 1 млн. лв. Тогава прокуратурата разпространи снимки от негова комуникация с Секретар на президента е разследван по делото "Бобокови" , в която се обсъжда решение на Върховния административен съд за задържания либийски танкер "Бадр“. Разпространени бяха и разговорите му с Николов.

„Да, аз съм писал тези есемеси“, потвърди Бобоков. „Лобирал съм по изключение за един изключително отговорен и честен човек, това се случва за пръв път".

За случая той поясни, че в Русе всички назначения се съгласуват с партийния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. "Всичко се знае в тази държава. Всички знаят кои са двата стълба на влияние“, каза той.

"Обвинението към мен за търговия с влияние е висша форма на цинизъм. Търговията с влияние предполага наличие на влияние. Аз нямам такова влияние. Аз мога да търгувам само с масла", каза Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас държи компанията "Приста Ойл".

Той съобщи, че е предоставил на службите телефоните и айпада си, от които прокуратурата е стигнала до есемесите.

Бобоков, чийто брат Атанас остана в ареста, бе обвинен за От разследването за “отпадъците” изпадна списък с най-богатите българи от прехода Той обаче каза, че не се занимават с италиански битови отпадъци, а внасят суровина за производство на акумулатори, която се нарича оловен скрап. "Това са скъпи материали, не се изхвърлят на улицата - 1000-1500 на тон им е цената", съобщи бизнесменът.

Той сподели, че с Васил Божков са „много добри познати“. „Засичали сме се в едни и същи кръгове, но никога не сме имали никакъв бизнес", каза Бобоков.

Той отрече да имат и общ интерес в колекционерството: "Връзката е като между двама собственици на Ламборджини - единият има голдстар, другият - трактор. Ние сме тези с трактора".

"Божков има изящна колекция - върхово постижение на античното изкуство, но тя касае луксозната част от живота на хората. Нашите колекции са две основни, най-голямата е монетна колекция - ние сме фокусирани в науката и всичко правим планирано във времето", каза Пламен Бобоков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета