Секретар на президента е разследван по делото "Бобокови" Снимка: © Getty Images

Прокуратурата разпространи кореспонденция в WhatsApp и Telegram на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, според която съсобственикът на "Монбат" е комуникирал с "лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност".

"Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на обвиняемия П.Б., вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П.У., както и с действащ магистрат – Н.Н., кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе", се казва в съобщението на прокуратурата, пуснато в петък следобед. Инициалите съвпадат с имената на Пламен Узунов (бивш служебен вътрешен министър и действащ съветник в Президентството) и прокурора Николай Николов.

Прокуратурата съобщава, че са извършени лични обиски, претърсвания и изземвания на Узунов и Николов. Пламен Узунов е отведен за разпит в Специализираната прокуратура, казва наблюдаващият прокурор по делото срещу Бобокови Генка Брезашка.

Изземват се веществени доказателства, относими към предмета на доказване, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност, се казва в информацията.

Прокуратурата готви да повдигне обвинения по чл. 321, ал. 6: "Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години".

"Президентството не е разследващ орган"

От президентството публикуваха кратко съобщение, в което казват:

"В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, прессекретариатът на държавния глава информира, че президентската институция не е разследващ орган. Информация за действията си трябва да предостави Специализираната прокуратура, която следва да аргументира приоритетите в своята работа: кого и на основата на какви улики разпитва, в чие жилище и на основата на какви доказателства прави обиск".

От администрацията на Румен Радев посочват, че "оставят без коментар отправени внушения пред медии от страна на Специализираната прокуратура".

По същото време Специализираният съд заседаваше по искането за постоянно задържане под стража на Пламен Бобоков, който беше арестуван въпреки внесената парична гаранция от 1 милион лева по делото за незаконна търговия с отпадъци.

Малко преди 19:30 ч. съдът реши все пак да пусне Бобоков на свобода под гаранция - без да променя сумата й.

"Гръм от ясно небе"

Пред журналисти Пламен Бобоков казва, че е "приятел, нищо повече" с президентския секретар Пламен Узунов. На въпроси за евентуално познанство с Васил Божков (по повод твърдението за контактите му с "лица, които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност", Бобоков казва: "С г-н Божков може да се каже, че сме приятели - по 5-6 пъти годишно сме се виждали, нямаме общ бизнес".

"He знaм ĸoй чpeз ĸoгo yдpя, знaм, чe иcĸaт нeзaĸoннo дa мe зaдъpжaт, въпpeĸи чe cъм cи внecъл гapaнциятa. Иcтинaтa e, чe нямaм oбяcнeниe нa cтaвaщoтo, дoйдe ĸaтo гpъм oт яcнo нeбe, нe мoгa дa пoвяpвaм! Имeнaтa ни ниĸoгa нe ca били зaмecтaви в нищo, oт 18 гoдини нe cмe пoлзвaли oфшopни cмeтĸи, a oт 15 гoдини нямaмe oфшopни ĸoмпaнии. Hиe cмe бял бизнec, paбoтим в цeлия cвят, нo ce oпитвaт дa yнищoжaт peпyтaциятa ни, нaй-цeнният ĸaпитaл в бизнeca", казва Пламен Бобоков, цитиран от правния сайт "Де Факто".

Прокуратурата твърди, че разполага с писмени данни за кореспонденция между Бобоков и президента Румен Радев по повод концесия на пристанище в Либерия. Обсъждан бил и интерес за контакт между президента на Либерия и Бобоков по повод изпращането на посланик на България в Нигерия с акредитация в Либерия. Временно управляващ мисията на страната в Абуджа (Нигерия) е Георги Йовчевски.

Какво пише в съобщенията?

На 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“. В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината).

"Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.", посочва прокуратурата.

Съобщението, което се твърди, че Пламен Узунов е пратил на Бобоков, е решение по казуса с либийския моторен танкер "БАДР", който беше блокиран в пристанище Бургас в края на 2017. Корабът е задържан заради търговски спор между българската компания "Булгаргеомин" и либийско държавно дружество.

Танкерът е обявен за публична продан, сменя собствеността си и напуска Бургас в края на 2018. Казусът доевде до намеса на дипломатическо ниво от страна на Либия. В разследването бяха замесени и имената на действащия евродепутат Емил Радев (ГЕРБ) и оръжейния търговец Николай Гигов, за които сайтът "Бивол" твърдеше, че са опитвали да посредничат в Либия за освобождаването на кораба.

По случая се води досъдебно производство от българската прокуратура от началото на 2019 г. Решението, пратено от Узунов, нарежда освобождаване на кораба от българските власти.

Пламен Узунов е секретар на президента Румен Радев по правните въпроси и борбата с корупцията. Според официалната му визитка от сайта на президентството той е дългогодишен полицай, като напуска МВР по собствено желание през 2015 г. Оттогава е хоноруван преподавател „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив.

Втората група текстови съобщения са разменени между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024