Снимка: © Getty Images

Рекорден брой от 926 хиляди френски граждани са си запазили час за имунизация с първа доза срещу Covid-19 в понеделник – деня, в който президентът Еманюел Макрон обяви, че съвсем скоро ваксините ще бъдат сред задължителните условия за посещения в барове, ресторанти, театри и кина.

Още стотици хиляди са резервирали час за имунизация във вторник през медицинската платформа „Doctolib“ и за 24 часа желаещите са се увеличили с общо 1,7 млн.

„Ваксинирайте се. Това е единственият начин да се върнем към нормалния живот и да изградим колективен щит“, заяви Макрон в специално обръщение към нацията. „Трябва да призовем всички французи да се ваксинират“.

Призивът му идва в период, в който Франция вече отвори заведенията на закрито и премахна вечерния час, но вариантът „Делта“ на коронавируса се разпространява бързо, засягайки най-вече младите и неваксинираните.

От 12 юли имунизациите станаха задължителни за служителите на социални домове, а до 15 септември всички работници в сферата на здравеопазването трябва да са си поставили един от препаратите. При положение че не го сторят, ще понесат определени санкции, включително отстраняване от работа.

През лятото действието на „здравния пропуск“ ще бъде разширено и той ще е нужен на гражданите за достъп до почти всички места на закрито. Пропускът включва дигитален сертификат за ваксинация, документ за отрицателен тест или доказателство за преболедуване на вируса.

От 21 юли този здравен документ ще е задължителен за местата за отдих и култура, на които се събират повече от 50 души, сочи планът на Макрон, цитиран от в. „Le Monde“.

В началото на август „здравният пропуск“ ще се прилага при влизане в ресторанти, кафенета, спортни зали, търговски центрове, във влакове, пътуващи на дълги разстояния, самолети, в болници и домове за грижа. В градския транспорт сертификатът не важи.

От 30 август „здравният пропуск“ ще се прилага и за деца между 12 и 17 г. За тях имунизацията е възможна от юни насам и това е причината много малко тийнейджъри да са ваксинирани към този момент в цяла Европа. Здравният министър Оливие Веран удължи интервала, в който хора от групата 12-17 г. няма да се нуждаят от ваксина, до края на август, за да може те да получат необходимото време за завършване на пълен имунизационен цикъл.

Еманюел Макрон обяви, че от есента PCR и антигенните тестовете вече няма да са безплатни, освен ако не са предписани от лекар. Това означава, че ваксинациите стават почти задължителни за гражданите, желаещи да продължат с нормалния социален живот.

В началото на учебната година процесът по ваксинация ще се разпространи и в училищата. Освен това правителството ще обмисли дали да препоръча на първите имунизирани през януари да си поставят допълнителна трета доза. Това зависи и от производителите на препаратите.

„Само 7 дни ще са нужни след втората доза, за да се считате за напълно защитени и да имате достъп до различните места със „здравния пропуск“, обяви Оливие Веран.

Ако французите искат да посетят заведение, кино или театър между двете поставени дози от ваксината, то те няма да се считат за напълно имунизирани и ще трябва да представят отрицателен тест, направен в рамките на 48 часа преди това.

„Трябва да се научим да живеем с вируса“, каза Еманюел Макрон пред френските граждани.

Около 37% от населението на Франция е напълно ваксинирано, сочат данните на Our World In Data. Това са общо 24,84 милиона души. В седмицата преди президентът да обяви новите мерки, ваксинационният процес се забави значително.

Страната е петата най-засегната в света, що се отнася до броя инфекции от началото на пандемията – с над 5,82 млн. заразени. Жертвите са повече от 111 хиляди.


Заведенията на закрито в Гърция ще допускат само ваксинирани клиенти от 16 юли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба