От идния петък (16 юли) до края на август всички заведения на закрито в Гърция ще приемат само клиенти, ваксинирани срещу Covid-19. Новата мярка важи още за театрите, киносалоните и други закрити обществени пространства, обяви премиерът Кирякос Мицотакис.

Причината за наложените ограничения е разпространението на варианта „Делта“ на коронавируса и покачването на инфекциите.

Българските граждани могат да влизат в Гърция с ваксинационен сертификат, отрицателен тест (PCR или антигенен) или със сертификат, че са преболедували коронавируса. Ако не са напълно имунизирани обаче, те няма да могат да посещават барове и ресторанти на закрито.

Мицотакис заяви, че ваксинациите срещу Covid-19 ще станат задължителни за служителите в сферите на здравеопазването и социалните услуги. Мярката за работещите в домове за социални грижи започва да действа незабавно, докато за медиците тя ще влезе в сила от 1 септември.

Според премиера на Гърция – потребителите на домове за възрастни са „най-уязвими“ и ако работещите там не се имунизират, ще бъдат уволнявани след 16 август, пише Kathimerini.

„Няма как и неваксинирана медицинска сестра да се грижи за пациент, болен от рак например“, каза Мицотакис. „Сигурен съм, че голяма част от обществото ще се съгласи с това решение. Моля партиите за подкрепа“, добави той, като уточни, че за медиците все още няма окончателно решение. Наказанието за тях може да бъде излизане в неплатен отпуск, ако откажат имунизация.

Над 41% от 10,7-милионното население на Гърция е напълно ваксинирано срещу Covid-19. Целта на правителството е до края на август 70% от пълнолетните граждани да са със завършен курс на имунизация.

„Появата на варианта „Делта“ и високият процент хора, които не желаят да се ваксинират, остават двойна заплаха“, каза Мицотакис.

От началото на пандемията Гърция е отчела над 440 хиляди случая на коронавирус и повече от 12,7 хиляди жертви на инфекцията.

Франция също задължи здравните работници и служителите в домовете за грижи да се ваксинират до 15 септември. Ако не го направят, ще се изправят пред санкции, сред които е и спиране на заплатите, обяви здравният министър Оливие Веран.


От първо лице: Как премина гласуването на гръцкия остров Лимнос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023