От идния петък (16 юли) до края на август всички заведения на закрито в Гърция ще приемат само клиенти, ваксинирани срещу Covid-19. Новата мярка важи още за театрите, киносалоните и други закрити обществени пространства, обяви премиерът Кирякос Мицотакис.

Причината за наложените ограничения е разпространението на варианта „Делта“ на коронавируса и покачването на инфекциите.

Българските граждани могат да влизат в Гърция с ваксинационен сертификат, отрицателен тест (PCR или антигенен) или със сертификат, че са преболедували коронавируса. Ако не са напълно имунизирани обаче, те няма да могат да посещават барове и ресторанти на закрито.

Мицотакис заяви, че ваксинациите срещу Covid-19 ще станат задължителни за служителите в сферите на здравеопазването и социалните услуги. Мярката за работещите в домове за социални грижи започва да действа незабавно, докато за медиците тя ще влезе в сила от 1 септември.

Според премиера на Гърция – потребителите на домове за възрастни са „най-уязвими“ и ако работещите там не се имунизират, ще бъдат уволнявани след 16 август, пише Kathimerini.

„Няма как и неваксинирана медицинска сестра да се грижи за пациент, болен от рак например“, каза Мицотакис. „Сигурен съм, че голяма част от обществото ще се съгласи с това решение. Моля партиите за подкрепа“, добави той, като уточни, че за медиците все още няма окончателно решение. Наказанието за тях може да бъде излизане в неплатен отпуск, ако откажат имунизация.

Над 41% от 10,7-милионното население на Гърция е напълно ваксинирано срещу Covid-19. Целта на правителството е до края на август 70% от пълнолетните граждани да са със завършен курс на имунизация.

„Появата на варианта „Делта“ и високият процент хора, които не желаят да се ваксинират, остават двойна заплаха“, каза Мицотакис.

От началото на пандемията Гърция е отчела над 440 хиляди случая на коронавирус и повече от 12,7 хиляди жертви на инфекцията.

Франция също задължи здравните работници и служителите в домовете за грижи да се ваксинират до 15 септември. Ако не го направят, ще се изправят пред санкции, сред които е и спиране на заплатите, обяви здравният министър Оливие Веран.


От първо лице: Как премина гласуването на гръцкия остров Лимнос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията