От идния петък (16 юли) до края на август всички заведения на закрито в Гърция ще приемат само клиенти, ваксинирани срещу Covid-19. Новата мярка важи още за театрите, киносалоните и други закрити обществени пространства, обяви премиерът Кирякос Мицотакис.

Причината за наложените ограничения е разпространението на варианта „Делта“ на коронавируса и покачването на инфекциите.

Българските граждани могат да влизат в Гърция с ваксинационен сертификат, отрицателен тест (PCR или антигенен) или със сертификат, че са преболедували коронавируса. Ако не са напълно имунизирани обаче, те няма да могат да посещават барове и ресторанти на закрито.

Мицотакис заяви, че ваксинациите срещу Covid-19 ще станат задължителни за служителите в сферите на здравеопазването и социалните услуги. Мярката за работещите в домове за социални грижи започва да действа незабавно, докато за медиците тя ще влезе в сила от 1 септември.

Според премиера на Гърция – потребителите на домове за възрастни са „най-уязвими“ и ако работещите там не се имунизират, ще бъдат уволнявани след 16 август, пише Kathimerini.

„Няма как и неваксинирана медицинска сестра да се грижи за пациент, болен от рак например“, каза Мицотакис. „Сигурен съм, че голяма част от обществото ще се съгласи с това решение. Моля партиите за подкрепа“, добави той, като уточни, че за медиците все още няма окончателно решение. Наказанието за тях може да бъде излизане в неплатен отпуск, ако откажат имунизация.

Над 41% от 10,7-милионното население на Гърция е напълно ваксинирано срещу Covid-19. Целта на правителството е до края на август 70% от пълнолетните граждани да са със завършен курс на имунизация.

„Появата на варианта „Делта“ и високият процент хора, които не желаят да се ваксинират, остават двойна заплаха“, каза Мицотакис.

От началото на пандемията Гърция е отчела над 440 хиляди случая на коронавирус и повече от 12,7 хиляди жертви на инфекцията.

Франция също задължи здравните работници и служителите в домовете за грижи да се ваксинират до 15 септември. Ако не го направят, ще се изправят пред санкции, сред които е и спиране на заплатите, обяви здравният министър Оливие Веран.


От първо лице: Как премина гласуването на гръцкия остров Лимнос


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024