Плевнелиев: "Изборът за балотажа в София е между Силициевата долина и Мини Марица" Снимка: © Screenshot

Ако от ГЕРБ бутнат правителството - ще допуснат огромна историческа и стратегическа за тях грешка. Това заяви президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев в интервю за Нова телевизия.

Поводът е казаното от лидера на партията Бойко Борисов преди ден, че "сглобката вече не съществува" и в сряда, след провеждането на балотажите за кметове тази неделя, ще свика заседание, на което да се реши дали формацията остава във властта с "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Той оправда напрежението между партньорите във властта - ГЕРБ и ПП-ДБ, с това, че се намираме в "решаващата фаза" на финалния тур от местните избори и е нормално партиите да "надъхват" електората си. Плевнелиев обаче е категоричен, че това не трябва да се случва за сметка на столицата или редовния кабинет.

"ГЕРБ могат да дебатират, но ако бутнат правителството, ще допуснат огромна историческа и стратегическа за тях грешка, защото ще дадат път на Радев - а всички демократично мислещи хора в България разбраха кой е той", каза бившият държавен глава. Става дума за президента Румен Радев и вероятността, ако ГЕРБ напусне управлението, да се стигне до нов служебен кабинет.

Според Плевнелиев в София правилното решение е проевропейските сили да се обединят, "за да не завладее Путин нашата столица, а оттам и цяла България".

По думите му изборът на балотажа в София е между Силициевата долина и "Мини Марица".

"Аз избирам Силициевата долина. Моят апел към всички в ГЕРБ е, че този избор е много важен. Ако трябва да кажем, че избираме между Европа и Азия, между Европа и Русия. Нека [хората] да видят кой стои зад кандидатурта на г-жа Григорова - нациоанлисти, националпопулисти, социалисти - с които ГЕРБ са се заклели никога нищо да не правят, и на капак с всички русофили, които са управлявани от човек, който е награждаван от Путин, но е разследван за държавна измяна", обясни Плевнелиев.

Думите му са насочени директно към кандидата на местната коалиция "БСП за България" Ваня Григорова, която е подкрепена от редица леви и русофилски партии, в това число "Русофили за възраждане на България" на Николай Малинов, "Атака" на Волен Сидеров, Българска комунистическа партия и редица други.

На първия тур в София ГЕРБ отпадна от предизборната битка, след като кандидатът ѝ Антон Хекимян се класира на трета позиция. Дни по-късно лидерът на партията Бойко Борисов призова симпатизантите си да "гласуват по съвест" и каза, че предпочита Григорова за кмет на София пред Васил Терзиев (ПП-ДБ). Той определи избора за София като такъв между "Държавна сигурност и държавна собственост".

"Според мен и двете се символизират от един кандидат, защото зад него освен, че е държавната собственост, са и всички методи на Държавна сигурност, които аз виждам плюс всякакви членове на Държавна сигурност, интегрирани в профсъюзи, комунисти, социалисти, фашисти и т.н. Г-жа Григорова по никакъв начин никога не се е дистанцирала от тези хора, които я подкрепят", каза Плевнелиев.

Според президента на България в периода 2012-2017 г. изборът, който прави София - ще направи и България. А през 2026 г. той прогнозира "голяма битка" за страната ни предвид, че тогава ще са президентските избори.

"2026 г. е годината, в която ще видим амбициите на Радев като най-висшия представител на русофилското и руските хибридни агресии в България. Това, което Радев прави е, [че] той атакува всяка политическа партия, която би могла да стане силна, атакува всяко обединение, за да може да държи политическите партии разделени. Атакува ГЕРБ, после ПП-ДБ. Защо това е така? За да може през 2026 г. с неговата амбиция вече да бъде министър-председател. Плюс [ако има] кмет на София, който идва от същите тези среди на русофилите, накъде отиваме ние?", посочи Плевнелиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024