Плоча замени грамадата камъни в памет на Пламен Горанов във Варна Снимка: © Благомир Коцев/ FB

Паметна плоча на Пламен Горанов беше открита във Варна пред сградата на общината.

Това е мястото, на което младият мъж се самозапали в знак на протест срещу местното управление и групировката ТИМ на 20 февруари 2013 година. По това време кмет на града е Кирил Йорданов, който идва на власт още през 1999 година. След протестите срещу корупцията във Варна и самозапалването на Горанов той е принуден да подаде оставка.

11 години по-късно на това място беше сложен мемориал, на който пише: „Тук на 20.02.2013 г. пламна Пламен и разпали умовете и сърцата на свободните хора“. Преди това пред общината стоеше грамада от камъни в негова памет.

"В продължение на 10 години грамадата беше символ на гражданското недоволство срещу загубилите мяра във властта. Всеки жител и гост на града знаеше защо тя беше там, какво олицетворява и защо трябваше да остане толкова дълго пред Общината. В този смисъл грамадата с камъните беше символ на самата Варна. На свободния дух на варненци, техния граждански инстинкт и праведен гняв. От днес грамадата вече я няма. Но това не означава, че утре няма пак да се върне", написа кметът на Варна Благомир Коцев в профила си във Facebook. Той допълни, че грамадата от камъни в памет на Пламен е била премахната със съгласието на неговите близки.

Откриването на паметната плоча се състоя няколко дни след датата, когато Горанов щеше да навърши 48 години - 20 октомври.

Предложението за поставяне на знак в памет на Пламен Горанов е внесено от граждански комитет още през 2017 г. То е одобрено наскоро, а изработката и поставянето на паметния знак е финансирано от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024