Пловдив опитва да спре Георги Гергов да овладее Пловдивския панаир Снимка: © Международен панаир Пловдив

Общинският съвет в Пловдив се противопоставя на опита на Георги Гергов да придобие пълен контрол над Пловдивския панаир. По предложение на съветниците от "Демократична България" бе решено представителят на Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", в което общината има миноритарен дял, да гласува "против" увеличение на капитала, което би довело до повишаване на дела на дружеството в Пловдивския панаир от 50,3% на 79,3 на сто.

Тъй като община Пловдив има миноритарен дял в "Пълдин Туринвест" и вотът "против" не стига, за да се блокират плановете на Гергов, съветниците - по предложение на Валентина Александрова от ДБ, решиха представителят на общината в общото събрание на дружеството да бъде упълномощен да претендира, че делът му представлява блокираща квота.

Това е възможно, благодарение на промяна в Закона за общинската собственост от 2018 г., която дава подобно правомощие, когато общини притежават дружествени дялове. Въпросното право досега не е използвано, въпреки че законът го позволява именно за защита на публичен интерес в дружества, в които общините са акционер.

Решението на Общинския съвет мина с 39 гласа "за, без против и с 11 "въздържал се". Любопитната част е, че "въздържалите се" са от БСП - партията, от която Георги Гергов бе изключен, но още има влияние в местната ѝ структура, и от ГЕРБ. Всички останали политически групи подкрепиха предложението на ДБ.

Сагата със собствеността се точи от години, както и опитите на бизнесмена да овладее панаирного градче. В схемата участваха в годините и правителствата на ГЕРБ, и управляваната от партията община Варна, начело с кмета Иван Портних.

Морската община първо купи от Гергов т.нар. Дупка в центъра - имот, в който има разкопки и бизнесменът не може да строи. После с помощта на втория кабинет "Борисов" Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. На Пловдив се полагаха останала част от държавните акции в Панаира, но общинският съвет не се съгласи да ги приеме.

В резултат община Варна по предложение на Портних реши да прехвърли дарения от държавата дял в Панаира на Герговото дружество "Пълдин Туринвест", което също е акционер. После бе поискано Варна да върне на държавата своя дял от Панаира. През 2017 г. Общинският съвет на Варна гласува такова решение, но Портних никога не го изпълнява. Чак след падането от власт на ГЕРБ министрите на икономиката се противопоставят на опита за апорт на варненския дял към "Пълдин Туринвест".

Цялата сага стигна до съда. И след като Административният съд във Варна обезсили решението на общината за апорт на дела в Пловдивския панаир, Върховният административен съд взе обратното решение.

Моментално след съдебното решение в негова полза, Гергов свика събрание на "Пълдин Туринвест", за да бъде увеличен капиталът на компанията с акциите на Варна в Пловдивския панаир.

Събранието на дружеството се проведе днес - след заседанието на Общинския съвет в Пловдив. Представителят на общината е изпълнил решението на съветниците да гласува "против" и да обяви блокираща квота. Но мажоритарният собственик на "Пълдин Туринвест" надделява.

Предстои опит за вписване на промените в Търговския регистър и обжалване. То ще трябва да дойде от страна на кмета на Пловдив Здравко Димитров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022