Пловдив протестира срещу спорния пробив при Водната палата за 10 млн. лв.

ГЕРБ и "Демократична България" изненадващо се оказаха на една страна в протеста си срещу поредния спорен нов строеж за 10 млн. лв. в Пловдив, зад който стои подписа на кмета на града Здравко Димитров.

Местните активисти на ГЕРБ около бившия кмет Иван Тотев не подкрепя тпроекта, чиято първа копка вече беше направена преди седмица.

"Пробив под Водната палата в Пловдив не може да има, там не трябва да се копае. Коритото на Марица е близо, не е извършвано геологическо проучване, проектът е сложен и ще се оскъпи двойно. Там не трябва да има дупка – това е моето мнение и никога не съм го променял", казва Тотев още в началото на 2022 г.

Той твърди, че ръководството на ГЕРБ е искало да пренасочи парите от Водната палата към довършването на стадион "Христо Ботев" - още през февруари, преди съпартиецът му Димитров да подпише договор с "ИСА 2000", единствената фирма, допусната до финалния етап на обществената поръчка.

През април обаче договорът вече е факт. "ИСА 2000" получава задача да преработи стар проект от 2013 г. за преобразуване на кръстовището, за чиято поръчка общината вече е платила.

Последните намерения за изграждането на пробива също провокират недоволство, защото се оказва, че на бъдещата централна пътна отсечка ще може да се кара само направо или надясно. Обръщането на посоката на движение наляво ще изисква обикаляне и търсене на други кръстовища заради инженерното решение.

Строителството на пробив при Водната палата ще блокира движението в една от най-натоварените точки на града - моста над Марица при Международния панаир, който свързва северните входове към града с централния булевард "Цар Борис III Обединител".

Проблемът с тежкия трафик съществува от години. В мандата на Иван Тотев беше построено тясно кръгово кръстовище, но и то не реши казуса с дългите опашки от автомобили по булеварда и пресичащия го "Марица - юг", паралелен на реката.

Първоначално се планира строителството да започне през юли. Отлага се до септември заради нуждата от допълнителни съгласувания с операторите на подземната инфраструктура. Началото на строителството се забавя до първите дни след парламентарните избори през октомври - независимо от протеста на граждани и политически партии. При това - в същия момент в Пловдив се изпълняват още няколко големи пътни ремонта, които създават затруднения в движението из целия град.

"Защо му трябваше на Здравко? Не познавам човек от ГЕРБ в Пловдив, който да подкрепя този безумен проект", коментира преди дни Тотев в профила си във Facebook.

Местните съветници от "Демократична България" също имат много сериозни критики срещу действията на екипа на Здравко Димитров.

Добромира Костова (ДБ) описва проекта като "срамна страница в историята на Пловдив".

"Да изпльоскаш магистрала в центъра на града с най-мръсен въздух в Европа е най-голямото безумие. Да изпльоскаш магистрала в центъра едновременно с въвеждане на зона за ниски емисии дори не може да се коментира. Това е престъпно харчене на нашите пари, а въздухът ще се влошава, влошава и влошава", казва тя.

На последното заседание на Общинския съвет в Пловдив ДБ са поискали от кмета да даде информация дали мястото на строежа има влязъл в сила подробен устройствен план, внесена ли е експертна оценка за растителността в Експертния съвет по устройство на територията, провеждани ли са изобщо експертни и обществени обсъждания и т.н.

"Всички цивилизовани градове са обърнати с лице към своята река, там хората спортуват, веселят се, разхождат децата си и домашните си любимци, само в Пловдив не е така. Да спрем този безумен проект, чиято единствена цел е да съсипе вече изградена инфраструктура и да напълни отново нечии джобове", коментира юристът Стефан Левашки, който споделя и подписка срещу проекта за пробив при Водната палата. В нея вече са се подписали над 1400 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024