Пловдив протестира срещу спорния пробив при Водната палата за 10 млн. лв.

ГЕРБ и "Демократична България" изненадващо се оказаха на една страна в протеста си срещу поредния спорен нов строеж за 10 млн. лв. в Пловдив, зад който стои подписа на кмета на града Здравко Димитров.

Местните активисти на ГЕРБ около бившия кмет Иван Тотев не подкрепя тпроекта, чиято първа копка вече беше направена преди седмица.

"Пробив под Водната палата в Пловдив не може да има, там не трябва да се копае. Коритото на Марица е близо, не е извършвано геологическо проучване, проектът е сложен и ще се оскъпи двойно. Там не трябва да има дупка – това е моето мнение и никога не съм го променял", казва Тотев още в началото на 2022 г.

Той твърди, че ръководството на ГЕРБ е искало да пренасочи парите от Водната палата към довършването на стадион "Христо Ботев" - още през февруари, преди съпартиецът му Димитров да подпише договор с "ИСА 2000", единствената фирма, допусната до финалния етап на обществената поръчка.

През април обаче договорът вече е факт. "ИСА 2000" получава задача да преработи стар проект от 2013 г. за преобразуване на кръстовището, за чиято поръчка общината вече е платила.

Последните намерения за изграждането на пробива също провокират недоволство, защото се оказва, че на бъдещата централна пътна отсечка ще може да се кара само направо или надясно. Обръщането на посоката на движение наляво ще изисква обикаляне и търсене на други кръстовища заради инженерното решение.

Строителството на пробив при Водната палата ще блокира движението в една от най-натоварените точки на града - моста над Марица при Международния панаир, който свързва северните входове към града с централния булевард "Цар Борис III Обединител".

Проблемът с тежкия трафик съществува от години. В мандата на Иван Тотев беше построено тясно кръгово кръстовище, но и то не реши казуса с дългите опашки от автомобили по булеварда и пресичащия го "Марица - юг", паралелен на реката.

Първоначално се планира строителството да започне през юли. Отлага се до септември заради нуждата от допълнителни съгласувания с операторите на подземната инфраструктура. Началото на строителството се забавя до първите дни след парламентарните избори през октомври - независимо от протеста на граждани и политически партии. При това - в същия момент в Пловдив се изпълняват още няколко големи пътни ремонта, които създават затруднения в движението из целия град.

"Защо му трябваше на Здравко? Не познавам човек от ГЕРБ в Пловдив, който да подкрепя този безумен проект", коментира преди дни Тотев в профила си във Facebook.

Местните съветници от "Демократична България" също имат много сериозни критики срещу действията на екипа на Здравко Димитров.

Добромира Костова (ДБ) описва проекта като "срамна страница в историята на Пловдив".

"Да изпльоскаш магистрала в центъра на града с най-мръсен въздух в Европа е най-голямото безумие. Да изпльоскаш магистрала в центъра едновременно с въвеждане на зона за ниски емисии дори не може да се коментира. Това е престъпно харчене на нашите пари, а въздухът ще се влошава, влошава и влошава", казва тя.

На последното заседание на Общинския съвет в Пловдив ДБ са поискали от кмета да даде информация дали мястото на строежа има влязъл в сила подробен устройствен план, внесена ли е експертна оценка за растителността в Експертния съвет по устройство на територията, провеждани ли са изобщо експертни и обществени обсъждания и т.н.

"Всички цивилизовани градове са обърнати с лице към своята река, там хората спортуват, веселят се, разхождат децата си и домашните си любимци, само в Пловдив не е така. Да спрем този безумен проект, чиято единствена цел е да съсипе вече изградена инфраструктура и да напълни отново нечии джобове", коментира юристът Стефан Левашки, който споделя и подписка срещу проекта за пробив при Водната палата. В нея вече са се подписали над 1400 души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024