Пловдив ще плати скъпо, за да спре застрояването на парк до Гребната база Снимка: © Photo by Alex K on Unsplash

81 декара от парк "Отдих и култура" край Гребната база на Пловдив ще бъдат откупени с парите на общинския бюджет, за да се спре проекта за застрояване на зоната с жилищни сгради.

Теренът е принадлежал на община Пловдив до преди 20 години, когато бившият кмет Иван Чомаков го е внесъл в смесено дружество с цел изграждане на увеселителен парк. Междувременно обаче властите са изпуснали контрола върху фирмата и не са си върнали терените, за които сега ще трябва да платят много по-скъпо.

Стойността на сделката ще се определи след пазарна оценка и юридически анализ - на фона на постоянно растящите цени на недвижимите имоти в града.

Това е финалът на скандала, който провокира и серия от протести на граждани, които бяха възмутени от проекта за строителство на територията на емблематична паркова зона.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, когото ГЕРБ не възнамеряват да номинират за втори мандат, се е срещнал със собствениците на фирмата, която притежава земите. Той обяви, че е "срещнал разбиране" от тях за откупуване на терена заради общественото напрежение, "от което никой няма полза".

Договорката за евентуална продажба се обявява месец след като Общинският съвет одобри промени в Общия устройствен план, които позволяват строителство (макар и в ограничени мащаби) върху спорните терени.

Община Пловдив вече има опит със скъпото връщане на имоти в този район - през 2022 г. 50 декара от тях бяха заменени срещу други 7 парцела на много добри локации в града, който вече се задъхва от презастрояване заради голямата миграция на работници от региона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024