Пловдив ще плати скъпо, за да спре застрояването на парк до Гребната база Снимка: © Photo by Alex K on Unsplash

81 декара от парк "Отдих и култура" край Гребната база на Пловдив ще бъдат откупени с парите на общинския бюджет, за да се спре проекта за застрояване на зоната с жилищни сгради.

Теренът е принадлежал на община Пловдив до преди 20 години, когато бившият кмет Иван Чомаков го е внесъл в смесено дружество с цел изграждане на увеселителен парк. Междувременно обаче властите са изпуснали контрола върху фирмата и не са си върнали терените, за които сега ще трябва да платят много по-скъпо.

Стойността на сделката ще се определи след пазарна оценка и юридически анализ - на фона на постоянно растящите цени на недвижимите имоти в града.

Това е финалът на скандала, който провокира и серия от протести на граждани, които бяха възмутени от проекта за строителство на територията на емблематична паркова зона.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, когото ГЕРБ не възнамеряват да номинират за втори мандат, се е срещнал със собствениците на фирмата, която притежава земите. Той обяви, че е "срещнал разбиране" от тях за откупуване на терена заради общественото напрежение, "от което никой няма полза".

Договорката за евентуална продажба се обявява месец след като Общинският съвет одобри промени в Общия устройствен план, които позволяват строителство (макар и в ограничени мащаби) върху спорните терени.

Община Пловдив вече има опит със скъпото връщане на имоти в този район - през 2022 г. 50 декара от тях бяха заменени срещу други 7 парцела на много добри локации в града, който вече се задъхва от презастрояване заради голямата миграция на работници от региона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023