Пловдив ще плати скъпо, за да спре застрояването на парк до Гребната база Снимка: © Photo by Alex K on Unsplash

81 декара от парк "Отдих и култура" край Гребната база на Пловдив ще бъдат откупени с парите на общинския бюджет, за да се спре проекта за застрояване на зоната с жилищни сгради.

Теренът е принадлежал на община Пловдив до преди 20 години, когато бившият кмет Иван Чомаков го е внесъл в смесено дружество с цел изграждане на увеселителен парк. Междувременно обаче властите са изпуснали контрола върху фирмата и не са си върнали терените, за които сега ще трябва да платят много по-скъпо.

Стойността на сделката ще се определи след пазарна оценка и юридически анализ - на фона на постоянно растящите цени на недвижимите имоти в града.

Това е финалът на скандала, който провокира и серия от протести на граждани, които бяха възмутени от проекта за строителство на територията на емблематична паркова зона.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, когото ГЕРБ не възнамеряват да номинират за втори мандат, се е срещнал със собствениците на фирмата, която притежава земите. Той обяви, че е "срещнал разбиране" от тях за откупуване на терена заради общественото напрежение, "от което никой няма полза".

Договорката за евентуална продажба се обявява месец след като Общинският съвет одобри промени в Общия устройствен план, които позволяват строителство (макар и в ограничени мащаби) върху спорните терени.

Община Пловдив вече има опит със скъпото връщане на имоти в този район - през 2022 г. 50 декара от тях бяха заменени срещу други 7 парцела на много добри локации в града, който вече се задъхва от презастрояване заради голямата миграция на работници от региона.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024