Плугчиева: С партиен асансьор се назначават хора в служебния кабинет "Главчев" Снимка: © Скрийншот, bTV

Бившият съветник на служебния премиер Димитър Главчев по външна политика Меглена Плугчиева призова обществеността "да гледа много сериозно" на рокадите в кабинета, защото "никак не е весело".

"Аз съм от поколението, което беше възпитавано, че за успеха не се ползва асансьор, а се качваш по стълбата. В момента се обръщат нещата. Става даже така, че с партиен асансьор някои хора се назначават за министри, а това е много опасно", каза тя в интервю за bTV.

По думите ѝ случващото се "само демотивира хората".

Плугчиева подаде оставка само няколко дни, след като Главчев я назначи на поста "на база на 30-годишния си опит и "добрите контакти в Германия, Австрия и т.н."

Според нея Главчев не трябва да съчетава едновременно позицията на служебен министър-председател с тази на министър на външните работи, а да бъде назначен дипломат от кариерата.

"И то с многогодишен опит, посланически, административен и управленски опит (човек). Особено в такива сложни геополитически времена и много кризи в Европа смятам, че това беше работещото решение", каза тя, като подчерта, че мнението ѝ е било споделено от "дипломатическата гилдия".

"Респектирайки принципите за създаване и функциониране на едно служебно правителство, поддържах една последователна линия, и за това казвам, че мнението, която изразих по темата, кореспондираше точно с тези принципи. Не можах да бъда полезна", допълни още тя.

На въпрос как би се отразило управлението на 5-6 поредни служебни кабинета (реплика на Борисов - бел. ред), Плугчиева отговори лаконично с думите "нищо добро".

"Това непостоянство създава непредсказуемост вътре в страната и демотивиране на обществото. Виждате, че пак опитвам да върна погледа отвън как изглеждаме. За съжаление, не излъчваме добри послания, което води до уронване на престижа на образа на страната ни", смята бившият съветник.

Плугичева беше вицепремиер в кабинета "Станишев" от квотата на БСП. От май 2012 г. е назначена за извънреден и пълномощен посланик в Швейцария, а от декември 2012 г. и за извънреден и пълномощен посланик в Княжество Лихтенщайн със седалище в Берн. До началото на 2023 г. тя беше посланик на България в Черна гора, като тогава беше сменена от Стефан Димитров - именно човекът, който Димитър Главчев реши да отстрани на първата седмица от управлението.

През 2022 г. тя изненадващо беше предложена в проектокабинета на ГЕРБ начело с хирурга проф. Николай Габровски като вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Това правителство така и не се осъществи.


Меглена Плугчиева подаде оставка като съветник на Димитър Главчев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024