Русия осъди 24-годишен мъж на 25 г. затвор за "тероризъм" Снимка: © t.me/s/solidarity_zone

Иля Бабурин от Новосибирск е на 24 години, работи като IT, пътува много и е против "специалната военна операция", както Русия нарича войната в Украйна. На 22 септември 2022 г. - ден след обявяването на частичната мобилизация в Русия, той е арестуван от властите по подозрение, че е планирал да опожари сграда на Военния комисиариат (Военкомат) - службата, която издава призовките за присъединяване към армията. Сега вече е с рекордна присъда - 25 г. затвор - за "тероризъм" и "държавна измяна".

Руската версия за събитията е, че по нареждане на представители на украинския батальон "Азов" Бабурин е дал на двама свои съучастници бутилки с "Коктейл "Молотов", с които да подпалят сградата. Но това не е единстветото му обвинение - заради клип в телефона му на пожар в сграда, която много прилича на детската музикална школа в Новосибирск, пламнала на 1 юли 2022 г., младият мъж е подведен под отговорност за тероризъм.

Властите в Русия твърдят, че Бабурин често е пътувал до Украйна при свои познати, които след това се присъединили към полка "Азов" - затова следва и обвинение в държавна измяна, участие във военно формиравание и в терористична организация.

Пътуванията му в Украйна обаче са били преди началото на войната, започната от Кремъл. Тогавашната съпруга на мъжа е живеела в нападнатата страна. За последнен път Бабурин е бил при жена си през октомври 2021 г. После двамата се разделят, макар формално да няма развод.

Сега съдът в Новосибирск признава младия руснак за виновен по няколко от обвиненията. Присъдата му е рекордна досега - 25 години лишаване от свобода, като първите 5 трябва да излежи в затвор, а останалите - в колония със строг режим.

Максималното наказание по повдигнатите обвинения е 30 години. Прокурорите са искали Бабурин да бъде осъден на 26 години в колония.

"Когато прокурорът обяви присъдата, Иля леко се засмя. Бях при него на 14 май в ареста и той каза, че вътрешно е готов за това. Но тази присъда за мен е ужасна, това е повече, отколкото възрастта, на която Иля е сега," казва адвокатът му Василий Дубков.

По думите на защитника му пожар никога не е имало, няма и информация дори за кой военен комисариат става дума.

Адвокатът разказва, че клиентът му първоначално е предложил на свой познат да снимат видео, в което бутилка със запалителна смес лети към сградата на военния комисиариат, но след това сам се е отказал.

Предполагаемите “изпълнители” обаче сами са се явили в следствието и са разказали за “плановете” на Бабурин, което според Дубков може да бъде определено като провокация от страна на руската служба ФСБ.

Бабурин не отрича, че след настояване на неговия познат, той му предава бутилката.

Това обаче според адвоката може да се окачестви като склоняване към хулиганство, но не и като подготовка на терористичен акт.

"Абсурд е подобно дело да се гледа във военен съд. Това, което исках да направя, е хулиганство, по-точно опит за хулиганство. Нищо не съм палил. От една моя бутилка с "Молотов" можеше да пострада вратата на военкомата, но това не се случи. Пострадаха обаче моите родители, близки, приятели. Вече дори не говоря за себе си, арестуваха ме на 22, а сега на 24 ме грози доживотна присъда," са последните думи на Иля Бабурин пред съда, цитиран от телеграм-канала "Зона "Солидарност".

Присъдата на Бабурин не е първата подобна: от началото на войната зачестяват както случаите на подпалени военкомати и административни сгради, така и на задържаните.

Но докато в началото заподозрените са с по-леки присъди, като отнемане на имущество, впоследствие обвиненията вече са за терористичен акт, за което наказанието може да достигне 20 години затвор.

Повече от 20 000 са задържаните в Русия за това, че се противопоставят на войната на Владимир Путин в Украйна, а около 900 от тях вече са получили обвинения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024