По следите на Covid-19: 100 държави искат разследване за пандемията Снимка: © Getty Images

100 държави, сред които държавите от ЕС, Великобритания, Русия, Бразилия, Япония, Австралия, Саудитска Арабия и членовете на Африканската група са подписали резолюция, в която настояват за независимо разследване за причините, довели до пандемията от Covid-19.

Проектът, съставен по идея на ЕС, ще бъде представен на предстоящата среща на Световната здравна асамблея (общото събрание на Световната здравна организация) и идва в отговор на предложението на Австралия да се проверят действията на Китай в първите дни на появата на новия коронавирус.

Надигането на вълна от недоволство срещу поведението на Пекин беше посрещнато с гневна реакция от китайските власти, които преди седмици обвиниха Австралия за "крайно безотговорно" отношение, което "може да наруши международното сътрудничество в борбата с пандемията".

Резолюцията, която ще се гласува на събранието на СЗО, не посочва изрично Китай или която и да е друга държава като виновник за последствията от разпространението на вируса. Възможно е смекчаването на тона да е предприето, за да може документът да получи подкрепата от мнозинството на 194-те страни-членки на Световната здравна организация.

Проектът обаче настоява за "безпристрастна, независима и пълна оценка на международната реакция срещу Covid-19, която беше координирана от СЗО". Това може да доведе до сериозни проблеми и за Китай, ако разследващите екипи публикуват компрометиращи данни за забавянето или цензурирането на информацията за новия коронавирус от държавата на произхода му.

Евентуалното разследване може да нанесе тежък удар върху и без това разклатената репутация на Пекин, който e сочен като отговорник за пандемията от Съединените щати.

Китай отказва да приеме каквито и да било критики и посочва, че още в края на декември СЗО е публикувала предупреждение за появата на вероятен нов тип пневмония в град Ухан. Макар че здравната организация (и по-специално нейният директор д-р Тедрос Адханом Гебрейесус) похвали Китай за предприемането на радикални мерки за ограничаване на Covid-19, независимото разследване би могло да покаже каква част от информацията, известна на Китай, е достигнала до публично оповестяване и каква част от нея изобщо е споделяна със СЗО.

Самият китайски президент Си Дзинпин не отрича, че централните власти са разполагали с данни за опасността на новия коронавирус на ранен етап, докато Ухан все още не предприемаше каквито и да било мерки за ограничаване на епидемията, а някои лекари бяха преследвани и заплашвани заради предупрежденията си за опасността от болестта. Сега обаче Пекин се опитва да прехвърли отговорността за неправилната преценка върху политическото ръководство на регионално ниво.

В интервю за CNN главният медицински съветник на китайското правителство Жонг Наншан също признава, че "местните власти не желаеха да кажат каква е истината в онзи момент".

"В самото начало те мълчаха. По-късно обявих, че вероятно имаме много по-голям брой заразени хора", казва той пред медията. Експертът посочва, че се е усъмнил в точността на статистиката от Ухан, след като в продължение на 10 дни официалният брой на заразените е останал на ниво от 41 души. В същото време вече започват да се появяват и първите данни за изпускането на заразата зад границите на Китай. Жонг твърди, че е настоявал пред властите в Ухан да му предоставят реалната статистика за заболеваемостта, защото не е вярвал на публикуваните резултати.

Обвиненията в автоцензура или умишлено прикриване на мащаба на бедствието бяха систематично отхвърляни от централното правителство на Китай. Въпреки това кризата около Covid-19 влоши сериозно позициите на страната пред САЩ, Европейския съюз и пред други държави, които пострадаха тежко от заболяването.

Едно от доказателствата за тази криза е включено в дневния ред на Световната здравна асамблея: дали Тайван да получи разрешение за участие в събранието или не. Островната държава не е призната като независима от ООН заради съпротивата на Китай. Сега обаче няколко страни призоваха СЗО да разреши на Тайпе да участва като наблюдател на асамблеята, за да може да сподели опита си в борбата с пандемията.

Китайските власти все още се надяват, че мнозинството на събранието няма да тръгне срещу интересите на страната. На фона на все по-голямата подкрепа за независимото разследване за Covid-19 обаче вече няма нищо сигурно около плановете на Китай.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024