Почина Арни Соренсън - мениджърът-визионер, който възроди Marriott

Арни Соренсън - главният изпълнителен директор на веригата Marriott и един от най-успешните мениджъри в хотелиерския бизнес - е починал внезапно на 62-годишна възраст.

Соренсън страдаше от рак на панкреаса от 2019 г., но остана начело на компанията до последните дни от живота си.

На 2 февруари 2021 г. Marriott съобщи, че директорът "временно ще ограничи задълженията в графика си" заради по-напрегнатата терапия на онкологичното му заболяване. Само две седмици по-късно дойде новината, че е изгубил битката с рака.

Соренсън е първият изпълнителен директор на Marriott в 92-годишната история на бизнеса, който не принадлежи към фамилията на нейния основател.

Благодарение на него обаче веригата успява да увеличи двойно капацитета си за настаняване за гости в сравнение с началото на мандата му. В момента Marriott менажира хотели по цял свят с повече от 1,3 милиона стаи.

"Арни обичаше всеки аспект на този бизнес и се наслаждаваше на времето, което прекарваше в обиколки на нашите хотели и срещи с мениджърите от цял свят. Той имаше рядката способност да предвижда посоката, по която поема хотелиерската индустрия, и поставяше Marriott в позиция за растеж", се казва в съобщението на Бил Мариот, 88-годишният председател на борда на директорите на компанията и син на основателя й.

Роден в Япония, в семейство на лутерански проповедници, Арни Соренсън завършва право и започва да работи в адвокатска кантора във Вашингтон. Кариерата му в хотелиерския бизнес започва през 1996 г., след като той прави силно впечатление на Бил Мариот, когато представлява компанията в съдебно дело.

Първата му позиция е на ръководител на отдела по сливания и придобивания, а две години по-късно е избран за главен финансов директор. През 2003 г. той оглавява Marriott в Европа, а през 2009 г. е назначен за главен оперативен директор.

Първоначалният план на Бил Мариот е да предаде щафетата на едно от четирите си деца. Развитието на събитията обаче го принуждава да преразгледа тази идея.

Най-големият му син Стивън умира от тежко заболяване през 2013 г. По-малкият Джон Мариот III следва стъпките на своя баща, като преминава по цялата професионална верига от готвач до мениджър, но перспективите му като "престолонаследник" на хотелиерската империя са помрачени заради зависимост от алкохол и наркотици. Най-младият син Дейвид Мариот е на 38 години, когато Арни Соренсън поема управлението на компанията през 2012 г.

Бившият адвокат печели доверието на мажоритарния собственик, след като прекарва близо 20 години в доказване на качествата и ценностите си. Семейното мото на Мариот гласи, че "успехът никога не е окончателен".

Една от най-важните му сделки е придобиването на веригата Starwood Hotels & Resorts за 13 млрд. долара, с която са придобити нови 11 бранда хотели - включително Sheraton, Westin, St. Regis. Le Meridien и др. Отварянето на компанията към дигиталните услуги и персонализираните пакети за лоялни клиенти допринасят за разширяването на позициите й.

От Marriott го оценяват като "лидер-визионер", който е ръководил компанията в посока на силен растеж през последните 8 години.

Арни Соренсън е женен, баща е на четири деца.

Очаква се новият главен изпълнителен директор на Marriott да бъде избран в следващите две седмици.


Как Airbnb стана по-ценна от Marriott, Hilton и Hyatt

7 прогнози за бъдещето на бизнеса през 2021 г., според проф. Скот Галоуей


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024