Почина бившият премиер на Китай Ли Къцян - вторият човек във властта след Си Дзинпин Снимка: © Getty Images

Ли Къцян, който беше премиер на Китай в продължение на 10 години, е починал на 68-годишна възраст. Китайското правителство съобщава, че причината за смъртта му е сърдечен удар.

Ли Къцян беше вторият човек във властта в Пекин след Си Дзинпин, като през 2013 г. е смятан за потенциален конкурент за поста на лидер на Комунистическата партия след Ху Дзинтао и поддръжник на реформи за отварянето на Китай към пазарен тип икономика.

Изборът тогава пада върху Си Дзинпин, който централизира управлението в свои ръце и направи премиера и постоянния съвет на партията второстепенни фактори.

В мандата на Ли Къцян избухна Covid-пандемията. Първите случаи на вируса бяха открити в Ухан, но вместо правителството да предотврати масовото разпространение на заразата, наложи цензура и забави реакцията си, докато не реши да постави многомилионния град под пълна блокада.

Китай запази локдауна и политиката на "Нулев Covid" чак до края на 2022, много след като западните държави успяха да поставят пандемията под контрол с ваксинационните си програми. Дългите ограничения поразиха икономиката на Китай, която се сви с 2,6% за едно тримесечие.

Ли Къцян беше отстранен предсрочно от съвета на Комунистическата партия през октомври 2022 г., по време на конгреса, на който Си Дзинпин се сдоби с извънреден нов 5-годишен мандат като лидер.

През март Ли Къцян отстъпи позицията на правителствен ръководител на партийния секретар на Шанхай Ли Цян.

Роден през 1955 г., Ли Къцян е завършил право в Университета в Пекин и има докторска степен по икономика.

Като премиер той обещава да подобри условията за предприемачите, които увеличават работните места и генерират добавена стойност. Си Дзинпин обаче обръща този курс, като решава да постави технологичната индустрия и други сектори под пълен държавен контрол.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024