Почина дългогодишният директор на НДК Христо Друмев Снимка: © НДК

На 90-годишна възраст е починал Христо Друмев - бивш директор на Националния дворец на културата в продължение на 24 години до 2011 г.

Друмев беше и ръководител на сдружението "Произведено в България", известен е и с това, че беше състезател по бридж и оглавяваше федерацията.

Неговата съпруга е юристът и специалист по конституционно право проф. Емилия Друмева, която е секретар по правните въпроси на президента Румен Радев.

"Христо Друмев бе неуморен радетел за българската култура, за спортния бридж и вдъхновен патриот. Поклон пред паметта му", пише тя в позиция до БТА.

Преди да стане генерален директор на НДК през 1988 г., Друмев е културен аташе към българския културен дом "Витгенщайн" във Виена. Юрист по образование, той е работил и във външното предприятие "Техноекспортстрой" по време на комунизма, което разполагаше с подразделения в Близкия Изток и Африка.

Въпреки че е роден в семейство на капиталист преди 1944 г., Друмев е допуснат до работа в МВнР, като още през 1959 г. (на 27 г.) е вербуван от Държавна сигурност като секретен сътрудник. Работил е към различни отдели на ДС, включително в Първо главно управление - външно разузнаване. Снет е от оперативен отчет през 1990.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023