Почина френският магнат Бернар Тапи: Министър, актьор и футболен президент, чиято империя рухна в съда Снимка: © Getty Images

Френският бизнес магнат и бивш политик Бернар Тапи, чиято кариера беше белязана от серия съдебни проблеми, почина на 78-годишна възраст. Той се бореше с рак на стомаха в продължение на 4 години.

„Доминик Тапи и семейството ѝ съобщават с огромна тъга смъртта на Бернар Тапи, който беше обичан съпруг и баща“, написа марсилският La Provence в неделя. Тапи беше основен акционер във вестника.

Кариерата на французина е повече от любопитна – той е бил евродепутат, актьор, президент на футболния „Олимпик“ (Марсилия) и се е занимавал с още различни бизнес начинания. Роден е в Париж през 1943 г. Син е на водопроводчика Жан-Баптист Тапи, а семейството му живеело в бедно предградие на столицата. Това не му пречи да се превърне в един от най-богатите хора във Франция.

Почина френският магнат Бернар Тапи: Министър, актьор и футболен президент, чиято империя рухна в съда

Първоначално Тапи продава телевизори в работническия квартал Белвил. През нощта се изявява като певец, а в същото време опитва за кратко да започне кариера като автомобилен състезател. Скоро обаче се отказва и докато навърши 30, вече е изградил малка империя – купува фалиращи компании, събира портфолио от около 50 за няколко години и успява да ги продаде отново за милиони евро.

Така Бернар Тапи се превръща в бизнес магнат, който живее в огромна къща в Париж, притежава имения на френската ривиера и прекарва летните дни на 72-метрова яхта.

През 90-те той навлиза в политиката чрез Радикалната лява партия и стига до поста министър на градските въпроси в социалистическото правителство на Франсоа Митеран. По-късно е избран за депутат и във френския, и в Европейския парламент.

През 1990 г. магнатът купува германския спортен концерн Adidas – сделка, заради която по-късно се забърква в голям съдебен спор.

Междувременно купува отбора по колоездене La Vie Claire, който печели два пъти „Тур дьо Франс“.

Цялата му империя рухва в края на 90-те. Всичко започва със скандал за уреждане на мач на „Олимпик“, чийто президент е от 1986 г. През ’93 марсилци печелят Шампионската лига, но през същата година Тапи участва в манипулиране на резултат от двубоя срещу „Валансиен“. Титлата на Франция е отнета от тима, а по-късно той изпада във втора дивизия. Тапи е обвинен в корупция и трябва да излежи в затвора шест месеца, част от които в изолатор.

Скоро бизнесменът е обявен в несъстоятелност и му е забранено да бъде директор на компании или да заема обществени длъжности. Тогава Тапи се насочва към културата и шоубизнеса. През 2000 г. прави дебют като театрален актьор и получава висока оценка от критиците за образа на Рандъл МакМърфи в „Полет над кукувиче гнездо“.

 Бернар Тапи

Година след това американската режисьорка Марина Зенович прави документален филм за него. Междувременно той продължава да играе в пиеси и стига до телевизията с роля на полицейски инспектор в сериала „Valence“.

Може и да е изгубил почти цялото си богатство, но през 2008 арбитражен орган решава, че Тапи е станал жертва на измама, когато е продал Adidas през 1993 г. на държавната банка Crédit Lyonnais. Тогава получава 404 милиона евро като обезщетение.

Обратите в живота а Бернар Тапи обаче не свършват. През 2017 той трябва да върне всички тези пари с лихвите, защото делото е обжалвано в съда. „Съсипан съм, не разполагам с нищо“, казва след това бизнесменът.

По-късно Тапи е обявен за невинен по обвинението за измама. Независим панел отсъжда, че самият той е станал жертва на измама, защото по време на продажбата Crédit Lyonnais са занижили цената на компанията. Случаят с Adidas предизвиква шок във Франция и започват обвинения, че независимата комисия е била подкупена да отсъди в полза на Тапи. Задават се въпроси и защо казусът не се разгледа в съда.

Кристин Лагард, която тогава е министър на икономиката (сега председател на Европейската централна банка), решава да не обжалва решението в съда. Това по-късно ѝ носи обвинение в „небрежност“ от съд, разглеждащ случаите на министерски нарушения.

Начинът, по който Лагард подхожда, вади на преден план подозрения, чи бившият ѝ шеф Никола Саркози, когото тапи подкрепи в президентската кампания през 2007, е облагодетелствал бизнесмена. Саркози отрече.

Нов съдебен процес започна през май 2021, когато Тапи вече бе в тежко състояние в болница, а прокурорите настояваха за петгодишна присъда и глоба в размер на 300 хиляди евро. Съдиите трябваше да произнесат присъдата си на 6 октомври – три дни по-рано настъпи смъртта на бизнесмена.

Президентът Еманюел Макрон изрази съболезнованията си към семейството на Тапи. Държавният глава и съпругата му Бриджит определиха бизнесмена за „златна легенда“, която не успя да се отърве от „сенките“ на съдебните проблеми.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024