Почина ген. Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО Снимка: © Скрийншот, "Actualno"

На 74-годишна възраст почина първият военен представител на България в НАТО генерал-майор Съби Събев, съобщиха от информационния център на Министерството на отбраната.

Ген. Събев беше кандидат-вицепрезидент с кандидат-президент Трайчо Трайков на президентските избори през 2016 г. Кандидатурата му беше издигната от Коалиция „Реформаторски блок“. От 2017 г. е съосновател и избран за член на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България за периода 2017 – 2020 г.

По повод новината за смъртта му военният министър в оставка Тодор Тагарев написа във Фейсбук, че "днес България загуби един достоен офицер, убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности".

"В навечерието на 20-ата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО. Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна, и с категоричната си подкрепа за правото ѝ да възстанови териториалната си цялост", се казва още в публикацията на Тагарев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024