Кой беше Хаге Гейнбоб – бащата на независима Намибия Снимка: © Николас Месияс

Президентът на африканската държава Намибия Хаге Гейнбоб почина в неделя сутринта на 82-годишна възраст в болница в столицата Виндхук.

Гейнбоб има решаваща роля за обявяването на независимостта на Намибия през 1990 г. и е един от основните автори на новата конституция на страната.

Смятан е за брилянтен мислител и харизматичен публичен говорител.

Гейнгоб е първият министър-председател на Намибия от 1990 до 2002 г. и третият президент на страната.

Неговата визия за обединена и икономически силна Намибия го превърна в уважаван държавен глава, както в страната, така и на международно ниво, особено по време на първия му мандат.

Вестта за смъртта на Гейнгоб дойде от действащия президент Нанголо Мбумба в X (Twitter): „Намибийската нация загуби изключителен слуга на народа, икона на освободителната борба, водещ архитект на нашата конституция и стълб на намибийската нация“, пише Мбумба в изявлението си.

Гейнгоб е третият президент на Намбия, като заема поста от 2015 г.

Почина Хаге Гейнбоб – бащата на независима Намибия

Роден на 3 август 1941 г. в провинциалното градче Очиваронго в тогавашна Югозападна Африка, Хаге Гейнбоб първоначално учи за учител.

През 60-те години на миналия век обаче той се присъединява към освободителното движение, за да извади страната си от властта на Южноафриканската република, която от 1920 официално управлява тази територия.

Това са годините на апартейда, а ЮАР разглежда Намибия като буфер, котйо защитава страната от „вражеска“ Черна Африка. Бялото малцинство на Намибия е представено със свои депутати в парламента на ЮАР.

Хаге Гейнбоб става член на Народната организация на Югозападна Африка (СУАПО), както по онова време се казва освободителното движение в Намибия, което по-късно се трансформира в политическа партия.

СУАПО преследва целта си за независимост с военната подкрепа на Съветския съюз и Куба.

Първоначално Гейнбоб е заместник на СУАПО в Ботсвана, а след това е назначен за представител на организацията за ООН в Ню Йорк през 1964 г. В метрополиса той изучава и политически науки в реномирани американски университети.

Когато Институтът на ООН за Намибия е основан през 1975 г., Гейнгоб става негов директор - позиция, която заема до завръщането си в африканската родина през 1989 г.

Той е една от водещите фигури в своята партия и играе решаваща роля за независимостта на Намибия през 1990 г. Гейнбон е един от основните автори на новата конституция на страната.

Като първи министър-председател на независима Намибия под президентството на Сам Нуйома, Гейнгоб води кампания за помирението и реконструкцията на страната. Намибия е бивша германска колония (1884 - 1915) до Първата светона война. Населението ѝ е около 2,6 милиона жители.

Гейнбоб става министър-председател за втори път през 2012 г., преди това заема поста министър на индустрията и търговията,

В края на 2014 г. намибийците го избират за президент със значително мнозинство. Пет години по-късно той е преизбран за втори мандат.

Едно от най-важните политически постижения на Хаге Гейбоб е създаването на обществените институции в Намибия. Опазването на природата и екотуризмът също са сред приоритетите му.

По време на втория си мандат обаче Гейнбоб понеся тежък репутационен удар. Една от причините за рязкото спадане на доверието към него е неспособността му да се справи с безработицата.

Охолният му начин на живот и нарастващото му политическо сътрудничество с Китай също буди недоволството на хората.

През 2021 г. Гейнбоб се изправя пред сериозни обвинения в корупция - става дума за присвояване на милиони долари като се твърди, че е инструктирал държавни служители да отклоняват средства от държавна риболовна компания за политически подкупи.

Резултатите от въпросното разследване останаха висящи до кончината му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024