Почина италианският дизайнер Роберто Кавали Снимка: © Getty Images

Италианският дизайнер Роберто Кавали почина на 83-годишна възраст. Новината беше съобщена от неговата модна компания.

Кавали е починал след дълго боледуване в дома си във Флоренция - града, в който е и роден.

Италианецът произлиза от семейство на артисти. Дядо му Джузепе Роси е водеща фигура в движението Макиайоли. Кавали пренася артистичната си чувствителност в модните си дизайни, след като учи в Института по изкуствата във Флоренция.

Той изобретява революционна технология за печат върху кожа и започва да създава пачуърк от различни материали. През 1970 г. представя новите си техники в първата си колекция по време на салона за Прет-а-порте в Париж. Това е и годината, в която той създава едноименната си модна марка.

Две години по-късно открива първия си малък магазин, наречен Limbo, в Сен Тропе, който е толкова успешен, че на следващата година е поканен да покаже кожените си изделия в прочутата Sala Bianca във Флоренция. Негови клиенти стават популярни актриси, сред които Бриджит Бардо и София Лорен.

През следващите две десетилетия името на Кавали е почти неизвестно извън Европа. През 90-те години на миналия век той преоткрива луксозните дънки. Когато през 1993 г. моделът Наоми Кембъл носи чифт по време на ревю на модния подиум, неговите стреч дънки се превръщат в огромна тенденция.

Преди този пробив бизнесът на Кавали е в криза и той дори обмисля да затвори фабриката си. Но от средата на 90-те години на миналия век той се превръща в едно от най-големите имена в модата, с магазини по целия свят, почитатели като Лени Кравиц и Синди Крауфорд и лицензи за всичко - от бижута, парфюми и слънчеви очила до детски дрехи, домакински съдове и водка с марката Roberto Cavalli, опакована в бутилка с покритие от змийска кожа.

През 2014 г. той издаде автобиография, в която проследява най-значимите моменти от живота си, като започва с трагичната загуба на своя баща, който е екзекутиран от германски войници през 1944 г.. Тогава дизайнерът е само на три години.

През 2015 г. Кавали се оттегли от активна работа в своята марка и избра дизайнера Питър Дъндас за свой творчески директор. Дъндас обаче напуска позицията само след три модни сезона и е наследен от Пол Суридж, който остава до 2019 г.

През същата година компанията изпитва сериозни финансови затруднения. Бизнесът бива придобит от базирана в Дубай частна инвестиционна компания, която оттогава насам работи с дизайнера Фаусто Пуглиси за модните си колекции и допълнително се развива и в други области като недвижими имоти и хотелиерски предприятия с марката Cavalli.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024