Виж снимките

Христо Явашев- Кристо почина на 84 години в Ню Йорк от естествена смърт, съобщават неговите близки в страницата на твореца във Фейсбук.

Кристо е скулптор и художник от български произход, който живее в Америка и заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, по-известна само като Жан-Клод, прави през годините множество оригинални пространствени и художествени инсталации. 

 "Кристо живя живота си пълноценно, като не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше".

Последният проект на Кристо трябваше да бъде опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г.. Пандемията от Covid-19 обаче отложи това начинание с година. 

"Кристо и Жан-Клод винаги са казвали, че техните произведения продължават да живеят и след смъртта им. По желание на Кристо проектът за опаковането на Триумфалната арка трябва да се случи на 18 септември - 3 октомври 2021 г. ", пише още на Фейсбук страница на Кристо и Жан-Клод. 

Христо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г., първо отива в Прага, Чехословакия, после бяга във Виена, след което се мести в Женева. 

През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод де Гийебон, която става не само негова жена си, но и партньорът в изкуството. 

Жана-Клод почина на 18 ноември 2009 г. 

Кристо живее 56 години в Ню Йорк. Произведенията на Кристо и Жан-Клод илизат извън традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата.

Една от първите им големи работи е "Опакованият бряг", Литъл Бей в Сидни, Австралия (1968–69), смятан и до днес за най-мащабният проект на изкуството, осъществен в Австралия. Всъщност тази инсталация прави тандема на Кристо и Жан Клод разпознаваем на световната артистична сцена.

Сред другите им проекти са: 

Завесата в долината - Колорадо (1970–72), която провокира цялото артистичното общество. Инсталацията е измислена и финансирана от Кристо и Жан-Клод.

Това не е обикновена завеса, а е изработена от девет тона оранжев найлонов полиамид, разпростира се на 400 метра и е опъната от четири 111-метрови метални кабела над долината Райфъл в Колорадо.

Бягащата ограда в Калифорния (1972–76) - близо 40-километровата ограда от бяло платно над хълмовете на Калифорния. Оградата стои само две седмици. За осъществяването на тази творба артистите и управата на щата влизат в сериозен сблъсък.

Щатската власт не иска тази ограда да се издига, въпреки че собствениците на земите, през които творбата минава, дават своето разрешение.  В крайна сметка хората се сплотяват и изкуството печели спора. След четири години работа Кристо най-после вижда идеята си реализирана.

Обградените острови в Маями (1980–83) - през 1983 г. Кристо и Жан-Клод завършват инсталацията „Обградени острови“. Това е произведение на изкуството, което подчертава различните природни елементи и начините, по които хората от Маями живеят – между земята и водата.

Други много известни инсталации на двойката са опаковането на моста Пон Ньоф в Париж (1975–85), Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Опаковането на Райхстага в Берлин (1972–95), Портите в Централния парк на Ню Йорк (1979–2005), Плаващите кейове на италианското езеро Изео (2014–16) и Мастаба на езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон през 2018.

 От 1 юли до 19 октомври в център "Помпиду" в Париж ще се проведе голямата изложба за живота и работата на Кристо и Жан Клод.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията