Виж снимките

Христо Явашев- Кристо почина на 84 години в Ню Йорк от естествена смърт, съобщават неговите близки в страницата на твореца във Фейсбук.

Кристо е скулптор и художник от български произход, който живее в Америка и заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон, по-известна само като Жан-Клод, прави през годините множество оригинални пространствени и художествени инсталации. 

 "Кристо живя живота си пълноценно, като не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше".

Последният проект на Кристо трябваше да бъде опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г.. Пандемията от Covid-19 обаче отложи това начинание с година. 

"Кристо и Жан-Клод винаги са казвали, че техните произведения продължават да живеят и след смъртта им. По желание на Кристо проектът за опаковането на Триумфалната арка трябва да се случи на 18 септември - 3 октомври 2021 г. ", пише още на Фейсбук страница на Кристо и Жан-Клод. 

Христо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово. Напуска България през 1957 г., първо отива в Прага, Чехословакия, после бяга във Виена, след което се мести в Женева. 

През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод де Гийебон, която става не само негова жена си, но и партньорът в изкуството. 

Жана-Клод почина на 18 ноември 2009 г. 

Кристо живее 56 години в Ню Йорк. Произведенията на Кристо и Жан-Клод илизат извън традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата.

Една от първите им големи работи е "Опакованият бряг", Литъл Бей в Сидни, Австралия (1968–69), смятан и до днес за най-мащабният проект на изкуството, осъществен в Австралия. Всъщност тази инсталация прави тандема на Кристо и Жан Клод разпознаваем на световната артистична сцена.

Сред другите им проекти са: 

Завесата в долината - Колорадо (1970–72), която провокира цялото артистичното общество. Инсталацията е измислена и финансирана от Кристо и Жан-Клод.

Това не е обикновена завеса, а е изработена от девет тона оранжев найлонов полиамид, разпростира се на 400 метра и е опъната от четири 111-метрови метални кабела над долината Райфъл в Колорадо.

Бягащата ограда в Калифорния (1972–76) - близо 40-километровата ограда от бяло платно над хълмовете на Калифорния. Оградата стои само две седмици. За осъществяването на тази творба артистите и управата на щата влизат в сериозен сблъсък.

Щатската власт не иска тази ограда да се издига, въпреки че собствениците на земите, през които творбата минава, дават своето разрешение.  В крайна сметка хората се сплотяват и изкуството печели спора. След четири години работа Кристо най-после вижда идеята си реализирана.

Обградените острови в Маями (1980–83) - през 1983 г. Кристо и Жан-Клод завършват инсталацията „Обградени острови“. Това е произведение на изкуството, което подчертава различните природни елементи и начините, по които хората от Маями живеят – между земята и водата.

Други много известни инсталации на двойката са опаковането на моста Пон Ньоф в Париж (1975–85), Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Опаковането на Райхстага в Берлин (1972–95), Портите в Централния парк на Ню Йорк (1979–2005), Плаващите кейове на италианското езеро Изео (2014–16) и Мастаба на езерото Сърпентайн в Хайд парк в Лондон през 2018.

 От 1 юли до 19 октомври в център "Помпиду" в Париж ще се проведе голямата изложба за живота и работата на Кристо и Жан Клод.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година