Снимка: © Getty Images

Починалият преди дни спешен медик от София Спешен медик от София е починал след инфекция с Covid-19 не е знаел, че лекува пациент, заразен с коронавируса, и е бил без необходимото предпазно облекло на адреса на пациента. Това каза негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, който отрече починалият медик да е правил обдишване уста в уста на заболелия, каквито бяха първоначалните информации.

Приятелят на д-р Стамов предостави записи от съобщения на д-р Стамов, от които става ясно, че лекарят е поискал линейка да го заведе до Софиямед за рентгенова снимка, но такава му е отказана с аргумента, че се чака PCR-тестът му. Това се случва, след като състоянието на Стамов започва да се влошава и той е със съмнение за бронхопневмония.

На 3 юли стана ясно, че спешният медик е починал, след като е бил на адрес при пациент с Covid-19, а после самият той е дал положителна проба. По думите на д-р Михов – 49-годишният медик е откликнал на случая без необходимата информация, че отива при пациент с Covid-19 и без необходимото предпазно облекло. 

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден, е, че това е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, каза Михов в предаването „120 минути“ по bTV.

„Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, работещ в британския град Лийдс.

55-годишният пациент бил прегледан от д-р Стамов в среда с висока концентрация на вируса, след като бил изписан от „Пирогов“ за домашно лечение. След като д-р Стамов го преглежда, пациентът без защитно облекло е откаран в „Пирогов“, там му отказват прием, след което го карат във Военна болница. Във ВМА пациентът се влошава и скоро настъпва фаталният край, поясни говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

"Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи“, каза д-р Михов.

В „120 минути“ лекарят от Лийдс пусна запис от разговора си с д-р Стамов преди няколко дни, в който се чува как спешният медик казва: „Пускам и до тримата оплакване и им…! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите? Първо – какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение“.

В друг от записите д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми – линейка да ме закара дотам с температура и с всякаква симптоматика“.

Според д-р Михов – подобно отношение е „обидно“. „Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели – майтапчия с широка душа“, разказа лекарят.

Междувременно, в ефира на bTV, Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега и отказа за изпращане на линейка. Тя каза, че на същия ден на екипа трябвало да бъдат направени PCR проби в РЗИ в 08:00 ч. Колегите от Спешна помощ казали на д-р Стамов, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направена проба за Covid-19.

Добави още, че д-р Стамов не е искал линейка, защото е в тежко състояние, а за да му помогне да стигне до лечебното заведение, където да му направят снимка на белия дроб. Относно защитните облекла - Сунгарска каза, че са зачислени 5 маски, ръкавици, личен шлем и дезинфектант, а при изчерпване се дават нови маски за всеки екип на смяна.

„Има записи на всички разговори на починалия д-р Стамов с неговите колеги и всичко може да се провери“, каза Сунгарска, допълвайки, че никой не знае кога спешният медик се е заразил.

"Д-р Стамов показва положителен резултат на 22 юни, другите колеги са с отрицателен тест. Откъде се е заразил - всичко това само се предполага, никой не може да каже кой кога се е заразил, всеки е потенциална жертва на този вирус", съобщи говорителят на ЦСМП.

Все още по случая няма официална позиция на Министерството на здравеопазването.

Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в линейката с д-р Юлиян Стамов, разказа, че колегата му се почувствал зле малко преди уговореното тестване на целия екип.

„Той се е обадил за линейка. Искал е снимка. Наистина има много адреси. И просто не са му изпратили линейка, която да го закара да му направят снимка. Тогава той беше в добро състояние. Имаше задух, но беше стабилен. Шофьорът и той живеят в съседни квартали и той ми сподели, че вместо да дава 10 лева за такси, ще ги даде на него“, коментира парамедикът.


"Сайтове за фалшиви новини" разгневиха лекарите заради смъртта на спешния медик

Прочети