Починалият д-р Стамов е пратен при covid-пациент без предпазно облекло Снимка: © Getty Images

Починалият преди дни спешен медик от София Спешен медик от София е починал след инфекция с Covid-19 не е знаел, че лекува пациент, заразен с коронавируса, и е бил без необходимото предпазно облекло на адреса на пациента. Това каза негов близък приятел и лекар – д-р Робърт Михов, който отрече починалият медик да е правил обдишване уста в уста на заболелия, каквито бяха първоначалните информации.

Приятелят на д-р Стамов предостави записи от съобщения на д-р Стамов, от които става ясно, че лекарят е поискал линейка да го заведе до Софиямед за рентгенова снимка, но такава му е отказана с аргумента, че се чака PCR-тестът му. Това се случва, след като състоянието на Стамов започва да се влошава и той е със съмнение за бронхопневмония.

На 3 юли стана ясно, че спешният медик е починал, след като е бил на адрес при пациент с Covid-19, а после самият той е дал положителна проба. По думите на д-р Михов – 49-годишният медик е откликнал на случая без необходимата информация, че отива при пациент с Covid-19 и без необходимото предпазно облекло.

„Това, което д-р Стамов ми сподели ден или два, след като е бил при тежко болен пациент, който почива в същия ден, е, че това е бил пациент с много бързо развил се коронавирус, 55-годишен човек. Той не е бил информиран и е изпратен без никакво защитно облекло, никакви защитни средства“, каза Михов в предаването „120 минути“ по bTV.

„Питаше ме сериозно ли е това“, спомня си българският медик, работещ в британския град Лийдс.

55-годишният пациент бил прегледан от д-р Стамов в среда с висока концентрация на вируса, след като бил изписан от „Пирогов“ за домашно лечение. След като д-р Стамов го преглежда, пациентът без защитно облекло е откаран в „Пирогов“, там му отказват прием, след което го карат във Военна болница. Във ВМА пациентът се влошава и скоро настъпва фаталният край, поясни говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

"Не му е правил дишане уста в уста, това са лъжи“, каза д-р Михов.

В „120 минути“ лекарят от Лийдс пусна запис от разговора си с д-р Стамов преди няколко дни, в който се чува как спешният медик казва: „Пускам и до тримата оплакване и им…! Защо не са ни пратили защитни облекла, колкото и афиф да са нашите? Първо – какво да ти кажа, отпаднал съм, но има определено подобрение“.

В друг от записите д-р Стамов казва: „Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми – линейка да ме закара дотам с температура и с всякаква симптоматика“.

Според д-р Михов – подобно отношение е „обидно“. „Познаваме се от времето, когато бяхме млади лекари в Ихтиман, един от най-добрите ми приятели – майтапчия с широка душа“, разказа лекарят.

Междувременно, в ефира на bTV, Катя Сунгарска коментира изнесените от д-р Михов записи на неговия колега и отказа за изпращане на линейка. Тя каза, че на същия ден на екипа трябвало да бъдат направени PCR проби в РЗИ в 08:00 ч. Колегите от Спешна помощ казали на д-р Стамов, че ще го откарат за снимка в болница, след като му бъде направена проба за Covid-19.

Добави още, че д-р Стамов не е искал линейка, защото е в тежко състояние, а за да му помогне да стигне до лечебното заведение, където да му направят снимка на белия дроб. Относно защитните облекла - Сунгарска каза, че са зачислени 5 маски, ръкавици, личен шлем и дезинфектант, а при изчерпване се дават нови маски за всеки екип на смяна.

„Има записи на всички разговори на починалия д-р Стамов с неговите колеги и всичко може да се провери“, каза Сунгарска, допълвайки, че никой не знае кога спешният медик се е заразил.

"Д-р Стамов показва положителен резултат на 22 юни, другите колеги са с отрицателен тест. Откъде се е заразил - всичко това само се предполага, никой не може да каже кой кога се е заразил, всеки е потенциална жертва на този вирус", съобщи говорителят на ЦСМП.

Все още по случая няма официална позиция на Министерството на здравеопазването.

Парамедикът Явор Никифоров, който е бил в линейката с д-р Юлиян Стамов, разказа, че колегата му се почувствал зле малко преди уговореното тестване на целия екип.

„Той се е обадил за линейка. Искал е снимка. Наистина има много адреси. И просто не са му изпратили линейка, която да го закара да му направят снимка. Тогава той беше в добро състояние. Имаше задух, но беше стабилен. Шофьорът и той живеят в съседни квартали и той ми сподели, че вместо да дава 10 лева за такси, ще ги даде на него“, коментира парамедикът.


"Сайтове за фалшиви новини" разгневиха лекарите заради смъртта на спешния медик


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024