Почивката на испанския премиер в Маракеш ядоса опозицията, но и съюзниците му Снимка: © Unsplash/Getty Images

Испанският министър-председател Педро Санчес замина за няколко дни на ваканция в Мароко заедно със семейството си, но почивката му предизвика остри критики както от неговите десни съперници, така и от левите му съюзници.

По-рано тази седмица Санчес пристигна в град Маракеш с пътнически полет за първата си ваканция в чужбина, откакто встъпи в длъжност като премиер през 2018 г. Само че не такъв беше планът. Той трябваше да замине за остров Лансароте в Атлантическия океан, службите за държавна сигурност бяха разработили и план за действие, но самолетът така и не кацна на острова.

Без да предупреди комитета по посрещането, самолетът промени курса си и вместо това се приземи в Мароко, където впоследствие премиерът беше забелязан да вечеря в ресторанти и да се разхожда по площад Джемаа ел-Фна заедно със семейството си, докато слуша местен екскурзовод.

Ваканцията на министър-председателя обаче идва в неудобен за страната му момент - Испания е на кръстопът между спорове за съставяне на ново правителство и евентуални втори подред предсрочни избори.

Изборът на дестинация също се оказа особено спорен. Испания поддържа широки дипломатически отношения с Мароко по въпроси, свързани с търговията, миграцията, въздушното пространство и сухопътните граници, но в исторически план двете държави са имали интензивни и конфликтни взаимоотношения, включително за територии.

Напрежението леко спадна, след като миналата година Мадрид коренно промени политиката си по отношение на териториален спор в Западна Сахара - бивша испанска колония, която Мароко смята за своя, но където подкрепяното от Алжир движение за независимост Фронт Полисарио се стреми към национална държава. Мадрид заяви, че смята предложението на северноафриканската държава за автономия на Западна Сахара за "сериозно, надеждно и реалистично".

Този ход разгневи "Подемос" - лява партия в коалицията на Санчес, която подкрепя Фронта Полисарио и тогава остро критикува позиция на испанското правителство.

Сега точно тази тема беше използвана за атака срещу премиера по повод ваканцията му в страната. Идоя Вилянуева, говорител на "Подемос" по външните работи, заяви, че пътуването на Санчес е доказателство за проблематичната му политика по отношение на Мароко.

"[Той] продължава да демонстрира самодоволство спрямо Мароко, ден след ден, докато тя продължава безнаказано да нарушава основните права", написа Вилянуева в профила си в "X".

Опозиционната Народна партия също се включи в критиките и призова министър-председателя да бъде по-прозрачен по отношение на връзките си с южната им съседка. Сенаторът Мигел Теладо определи ваканцията му като "явна провокация", породена от "арогантността" на Санчес.

Крайнодясната партия Vox написа в профила си в "X": "Санчес изглежда харесва Мароко повече от Испания" и го обвини, че "отваря врати" за нелегалната миграция и дава помощи на мароканските фермери.

Офисът на премиера излезе с позиция, в която обяснява, че пътуването е "строго частно" и е платено "изцяло със собствени средства".

Междувременно в северноафриканската страна приветстваха избора на Санчес. Новинарският сайт "Le 360" го описа като "послание за приятелство" и отново похвали го похвали за позицията му относно Западна Сахара.

Това не е първият път, в който министър-председател на Испания избира Мароко за място за почивка. Бившите испански правителствени ръководители Хосе Луис Родригес Сапатеро и Фелипе Гонсалес вече са прекарвали ваканциите си в Северно Мароко. Въпреки това, откакто Сапатеро напусна поста през 2012 г., никой друг испански премиер не е избирал да почива в северноафриканската страна.

Мястото обаче е особено популярно за туристи, включително и за знаменитости. Звезди като Опра Уинфри, Килиан Мбапе и Робърт де Ниро също в миналото са почивали там.

Случката със Санчес е поредната такава, в която политик се забърква в неприятности заради лятна ваканция. Миналата седмциа гръцки министър подаде оставка след критики, че е почивал, докато в страната му бушуват пожари. А в Украйна се провежда разследване срещу депутат, който може незаконно да е напуснал родината си за екскурзия до Малдивите.

Гръцкият министър за защита на хората Лятната почивка на гръцки министър му струва поста

Снимка от Малдивските острови Украински депутат може да получи до 3 г. затвор заради семейна почивка на Малдивите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024