Почти единодушно: Ева Кайли вече не е зам.-председател на Европарламента

Европейският парламент освободи днес гъркинята Ева Кайли от поста ѝ на зам.-председател на институцията. Решението е взето почти единодушно - "за" него са гласували и депутатите от нейната фракция - тази на социалистите в ЕП, която е и втората по големина. Само един е гласът "против" отстраняването ѝ, а двама са се въздържали.

Кайли е разследвана по обвинена в корупция и получаване на подкуп от Катар в замяна на влияние върху решения. Заедно с нея е арестуван и партньорът ѝ в живота - италианецът и асистент в ЕП Франческо Джорджи. Задържан е и бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери, председател на неправителствената организация „Борба срещу безнаказаността“. Разследването се провежда от властите в Белгия.

Още когато се разбра за арестите, правомощията на Кайли бяха замразени. За официалното ѝ отстраняване от поста зам.-председател на ЕП бяха необходими 2/3 от гласовете на всички евродепутати.

Адвокатът на евродепутатката от Гърция заяви в първа реакция по случая, че тя е невинна и "няма нищо общо с подкупите на Катар".

По-рано през деня гръцките власти замразиха всички активи на Ева Кайли в страната.

В понеделник стана ясно, че разследването на корупционния скандал не се ограничава само до вече задържаните трима обвинени. Полицията в Брюксел предприе нова серия от обиски в офисите на Европейския парламент. Прокуротите по случая съобщават, че вече са претърсени 19 жилища и множество офиси в Европарламента. Още шестима души са арестувани, а четирима все още са задържани, посочва политическото издание "Politico".

В хотелска стая в Брюксел е иззет куфар, в който са се намирали няколкостотин хиляди евро в брой. Полицията е открила още 600 хил. евро в друго жилище, а в апартамента на един от евродепутатите са открити 150 хил. евро.

Ева Кайли: от любимо лице на гръцката телевизия до епицентъра на корупционен скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024