Ева Кайли: от любимо лице на гръцката телевизия до епицентъра на корупционен скандал Снимка: © Getty

Ако влезете в Instagram профила на Ева Кайли, гръцката евродепутатка, която в петък бе арестувана по обвинение в корупция, в първия момент едва ли ще си помислите, че насреща ви е политик.

Наред с по-скучните снимки на маси за преговори, отстранената заради разследването зам.-председателка на Европейския парламент публикува кадри от италиански сватби, от ски писти и златисти плажове, а красотата ѝ може да накара всеки beauty & fashion инфлуенсър да се срамува в ъгъла.

Италианската връзка има обяснение - Ева живее на семейни начала с италианеца Франческо Джорджи. Двамата са заедно от 2020 г., имат двегодишна дъщеря. Джорджи също е арестуван по подозрения в корупционни практики. Той е бил парламентарен асистент на бившия евродепутат Антонио Панцери - следващия задържан от белгийските власти в рамките на разследването, което разтърси европейските институции в последните дни. Всъщност, смята се, че избирането на гъркинята за зам.-председател на ЕП се случва благодарение на социалистите, близки до Панцери.

Ева Кайли е родена на 26 октомври 1978 г. в Солун. Започва да се занимава с журналистика през 2004 г., а две години по-късно завършва инженерни науки в Солунския университет. Впоследствие става магистър по международни и европейски изследвания в Пирейския университет и започва работа като журналист в гръцката ТВ мрежа Mega Channel. Там представя следобедните и вечерните новини през уикенда.

В кариерата си Ева неведнъж се сблъсква с дискриминация на база "прекалено добър външен вид". В интервю за атинския седмичник Parapolitika тя обяснява: „Беше трудно да се справя с този манталитет. Но също така ме научи да си поставям по-високи стандарти. Може би нямаше да се старая толкова много, ако не ми се налагаше да се доказвам."

Първият ментор на Кайли, Спирос Вугиас, се смята за естет и бонвиван, който не е запознат с низостта на политиката. Той обаче е в добри отношения с лидера на социалистическата партия ПАСОК тогава Георгиус Папандреу. Това проправя път на красивата Ева към градския съвет в Солун. На парламентарните избори през 2004 г. тя изненадващо печели място за социалистите в парламента от своя избирателен район - като един от най-младите кандидат-депутати в гръцката история.

И също така "най-красивият градски съветник", според гръцкия вестник Proto Thema.

Налага се обаче Кайли да се откаже от мандата. Според изборния закон лидерът на партията Папандреу може да се кандидатира в няколко района и да представлява само един след обявяване на изборните резултати. Той избира Солун и Ева остава извън парламента.

Така продължава кариерата си като телевизионен водещ и завършва шестмесечен курс в "Ергастири (лаборатория) за журналистика" в Атина - частно учебно заведение, в което са се обучавали цели поколения журналисти. Курсът е труден, а преминалите го често трябва да започнат от нулата и да приемат няколко нископлатени работни места, преди да имат шанс да се наложат на силно конкурентния медиен пазар в столицата. На Кайли не ѝ се налага да премине през това изпитание - още преди да се дипломира, започва да води обедната програма на гръцката телевизия МЕГА. Рейтингът на медията скача сериозно.

В по-късно интервю за MEГА Кайли казва, че е била „натъжена“, когато Папандреу претендира за депутатското място в Солун.

През 2007 г. тв водещата отново печели депутатско място с листата на ПАСОК. Този път остава в парламента. Много партийци я посрещат със скептицизъм. Заради гръцката дългова криза политическият тон в страната се изостря. През 2011 г. Папандреу пада от власт, а Кайли изненадващо застава на страната на опонента му в рамките на партията - Евангелос Венизелос. В резултат младата депутатка си навлича гнева на всички "стари" социалисти.

На кризисно заседание на парламентарната група тогавашният генерален секретар на ПАСОК Сократес Ксинидис я нарича „уличница“.

Георгиус Папандреу не вижда необходимост от действия. Въпреки че Кайли призовава за вътрешнопартийно дисциплинарно производство, сексистката атака остава ненаказана. В крайна сметка, Ксинидис напусна политическата сцена. В по-късно интервю за вестник To Vima Ева отбелязва, че той е трябвало да се извини не на нея, а преди всичко на собствените си избирателки.

Донякъде логично след тази случка, между 2012 и 2014 г. Кайли заема председателския пост в Центъра за научни изследвания за равенство между половете и равните възможности при Министерството на вътрешните работи.

На изборите за Европейски парламент през юни 2014 година тя е избрана за евродепутат от коалицията Маслиново дърво-Демократично обединение, член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите: втората по големина парламентарна група след Европейската народна партия.

Оттогава заема какви ли не позиции в качеството си на евродепутат - вицепрезидент по иновационна стратегия, технологии, прогнозиране, бизнес и отношения с Близкия изток, първата жена председател на Органа за оценка на научните и технологичните възможности (STOA), председател на Центъра за изкуствен интелект (C4AI). Оглавява и Делегацията за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО между 2014 и 2019 г.

Кайли участва и в комисията в ЕП, разследваща случая с шпионския софтуер Pegasus.

Кариерата ѝ не се изчерпва дотук. Ева Кайли е член на групата на Европейския парламент по темата за онкологичните заболявания, на интергрупата по въпросите на хората с увреждания, на делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия и на делегацията за връзки със САЩ.

Тя е и носител на наградите на Европейския парламент за нови технологии за 2018 г.

Ева Кайли е и един от най-шумните защитници на Катар. Въпреки сериозните международни опасения относно условията за работниците по строежа на стадионите за Световното първенство по футбол, наскоро тя нарече страната „шампион в трудовите права“ след среща с министъра на труда на държавата в Персийсия залив.

Началото на края на нейната кариера започва в петък и следите водят именно към Доха. Белгийската полиция я арестува във връзка с разследване за корупция, в което е замесен домакинът на Световното първенство по футбол - Катар.

Днес гръцките власти замразиха активите на Кайли и тези на нейните роднини, а ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел коментира, че скандалът е изключително тревожен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали за пръв руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024